Dvigujemo minimalno plačo!

Sedaj tudi uradno: minimalna plača se dviguje za 100 evrov, na 878,47 evra neto oziroma 1.203,36 evra bruto. Gre za najvišji dvig v zadnjem desetletju. Dvig velja od 1. januarja dalje.

Izdatno zvišujemo tudi minimalno urno postavko za začasno in občasno delo dijakov in študentov ter upokojencev, ki bo znašala 6,92 evra bruto.
Nekateri so v zadnjih dneh kritizirali, da je dvig previsok. Ampak ravno hrana, energenti in ostale osnovne potrebščine se najhitreje dražijo. Naj vprašajo tiste, ki s težavo plačajo položnice konec meseca ali prinesejo vrečko iz trgovine, ali se njim zdi dvig previsok.

Dokler rastejo cene, morajo tudi plače.

Minister Luka Mesec: »Minimalno plačo dvigujemo za 100 evrov neto in od začetka letošnjega leta znaša 878,48 evra neto. To smo storili zaradi rastočih življenjskih stroškov in poskrbeli za tiste, ki so zaradi inflacije najbolj na udaru. Velikokrat pa prejemam vprašanje, kaj se bo zgodilo z ostalimi plačami? Pripravljamo se na prenovo v letošnjem letu – tako plačne lestvice v javnem sektorju kot plačnega modela v zasebnem sektorju. Prizadevali si bomo, da minimalna plača postane izhodišče in najnižja možna plača v državi, ostale plače pa gradimo nad njo.«
Deli.