Dve proslavi, zgodovinski revizionizem in zloraba vojske

Ob 25. obletnici državnosti se nam obetata dve proslavi – danes državna in jutri proslava Za mojo domovino, ki jo organizirata dve desni politični stranki, SDS in NSi, in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) na Trgu republike. Slednja bo potekala pod vodstvom moralnega teologa Janeza Juhanta, ob spremljavi orkestra Slovenske vojske in v prisotnosti častne čete, osrednji govorec na proslavi pa bo samooklicani osvoboditelj Slovenije Janez Janša.

Kot po navadi brez zapletov pri Janši ne gre. Namen jutrišnje proslave je jasen: potvarjanje in prisvajanje polpretekle zgodovine. Onkraj desnega revizionizma pa v oči bode častni angažma SV na strankarski proslavi. Po zakonu o obrambi SV na proslavi, ki jo organizira politična stranka, seveda ne bi smela sodelovati. Zato je sporno, da je načelnik generalštaba SV Andrej Osterman sploh zagotovil sodelovanje tako orkestra SV kot pripadnikov častne čete na zasebni politični proslavi dveh strank in VSO. Tokrat naj bi bila odločitev sprejeta brez vednosti ministrice za obrambo Andreje Katič, ki pa je vseeno objektivno odgovorna.

Hkrati protestiramo tudi proti udeležbi glasbenikov SV na t. i. maši za domovino, ki bo danes potekala v ljubljanski stolnici. Za Združeno levico je udeležba pripadnikov SV, načelnika generalštaba SV in drugih najvišjih predstavnikov države na takih obredih, s katerimi si RKC prisvaja državne praznike, nesprejemljiva. Politični razred s svojo prisotnostjo na takih prireditvah, pa tudi z vsesplošno navado blagoslavljanja javnih objektov (cest, bolnišnic)  simbolično potrjuje privilegiran položaj RKC v političnem in ekonomskem življenju, ki si ga je pridobila z denacionalizacijo (ljubljanska škofija je največji zasebni zemljiški lastnik s preko 15.000 he lastnine). Najbrž je odveč dodati, da se vodilni politiki in SV ne udeležujejo obredov drugih verskih skupnosti in da le-te svojih obredov ne poimenujejo po državnih praznikih.

V Združeni levici ostro protestiramo proti zlorabi SV s strani politične desnice in RKC, od ministrice Katič pa pričakujemo ustrezno ukrepanje zoper načelnika generalštaba SV.

Deli.