Zmaga proti brezglavi razprodaji nepremičnin DUTB

Levica je danes dosegla etapno zmago v svojem poskusu preprečitve nadaljnje nepremišljene razprodaje turističnih kapacitet in številnih škodljivih učinkov, ki jih ta prinaša. Da bi pri razprodaji zaustavili vlado Janeza Janše, smo pripravili novelo Zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB) ter jo vložili v državnozborsko proceduro. Danes jo je potrdila tudi Komisija za nadzor javnih financ in tako dala zeleno luč za plenarno obravnavo.

V noveli predlagamo predčasno likvidacijo DUTB, moratorij na prodajo premoženja v lasti DUTB ter prenos premoženja na SDH in SSRS, s čimer bo razprodaja onemogočena, turistične kapacitete pa bodo ostale v slovenskih rokah. Del zemljišč in nepremičnin bo dobil Stanovanjski sklad RS, s čimer krepimo tudi javni stanovanjski fond, ki mu trenutno primanjkuje za vsaj 30.000 stanovanj.

Na današnjem zasedanju odbora sta bila potrjena oba sklepa, ki ju je predlagala Levica:

  • Komisija za nadzor javnih financ predlaga Vladi, naj nemudoma odobri moratorij na prodajo vseh ostalih, tudi turističnih kapacitet v lasti DUTB in jih zaščiti pred prodajo, tako da bodo lahko prenesene na SDH.

  • Komisija za nadzor javnih financ predlaga Vladi, naj nemudoma odobri moratorij na vse stanovanjske nepremičnine v lasti DUTB in jih zaščiti pred prodajo, tako da bodo lahko prenesene na SSRS.

Dr. Matej T. Vatovec: “V Levici smo na poziciji, da je treba DUTB zapreti in njeno premoženje prenesti na SHD, razen stanovanj in parcel, ki so primerne za stanovanjsko gradnjo. Te je treba prenesti na Stanovanjski sklad RS. Mandat slabe banke je že bil podaljšan za pet let in, če karkoli, se je izkazala za izjemno drago institucijo. Njene posle bo po prenehanju delovanja treba temeljito pregledati.”

Deli.