Odziv na afero Smodej

  • Očitno je, da ima področje kulture resen problem spolnega nadlegovanja. Dodatno ga zaostrujejo slabi in negotovi pogoji dela, v katerih je pogosto položaj tisti, ki olajšuje storilcem zlorabo svojih žrtev. Takšno početje je potrebno jasno in najostreje obsoditi in si hkrati priznati, da se kot družba in kot kulturniška “scena” o teh stvareh premalo odkrito pogovarjamo. Na ministrstvu zato napovedujemo ukrepe, da postane kultura bolj varno okolje za sodelujoče.
  • Medtem ostro zavračam vsa namigovanja in klevete, ki so se pojavili v desnih medijih. Edini stik, ki sem ga imela z Dušanom Smodejem, je, ko se je nenapovedano pojavil na intervjuju, ki ga je izvajal novinar portala Kulturnik.si. Dušan Smodej je bil odgovorni urednik portala, njegovo imenovanje kot tudi zadnje financiranje projekta sta se zgodila v času prejšnje vlade. Po nedavnih razkritjih očitkov o spolnem nadlegovanju je Smodejevo sodelovanje na projektu prekinjeno.
  • Enako ostro zavračam namigovanja in klevete o drugih članih stranke, ki se jim zdaj podtika, da naj bi karkoli vedeli o spolnem nadlegovanju. V Levici imamo ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja, ki vsakega izmed nas obvezuje k ukrepanju, če bi karkoli vedel. Zlorabljanje občutljivega vprašanja očitanega spolnega nasilja za politično obračunavanje in premeščanje pozornosti stran od resnega družbenega problema pa je nekaj najbolj zavržnega, kar je desnica naredila v zadnjem času.
Ministrica dr. Asta Vrečko
Deli.