Zakon za odpravo krivic istospolnim parom je že vložen

Potem ko je ustavno sodišče zapovedalo odpravo krivic istospolnim parom, nismo tratili časa in smo nemudoma pripravili zakon, ki izenačuje pravice na področju sklepanja zvez in posvajanja otrok.

Zdaj je žogica na strani desnice. Je to nekaj, kar lahko sprejmemo mirno in brez zapletanja? Ali pa bodo povsem po nepotrebnem zganjali kulturni boj in moralno paniko v trenutku, ko se soočamo z resnimi izzivi rastočih cen hrane, energije in goriva, ki popolnoma enako prizadanejo vse vrste družin.

Ustavno sodišče Republike Slovenije je ugotovilo neustavnost ureditve v Družinskem zakoniku, da je zakonska zveza življenjska skupnost le moža in žene ter da je za njeno sklenitev potrebno, da sta osebi različnega spola. Poleg tega je ugotovilo, da ureditev v Zakonu o partnerski zvezi, ki v prvem stavku tretjega odstavka 2. člena določa, da partnerja partnerske zveze ne moreta skupaj posvojiti otroka, neustaven. Ustavno sodišče republike Slovenije je Državnemu zboru Republike Slovenije naložilo, da mora ugotovljeno neskladje odpraviti v roku šestih mesecev po objavi odločbe v Uradnem listu RS.

S predlaganimi rešitvami se v skladu z navedenimi odločitvami Ustavnega sodišča zagotavlja nediskriminatorna obravnava partnerskih razmerij raznospolnih in istospolnih partnerjev pri opredelitvi zakonske zveze. V skladu s tem pa se enaka obravnava ureja tudi za partnerje, ki niso sklenili zakonske zveze in živijo v zunajzakonski skupnosti. S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje so partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah

Deli.