Ob obletnici začetka druge svetovne vojne

Na današnji dan pred 80. leti se je z napadom Tretjega rajha na Poljsko uradno začela druga svetovna vojna. Morda so bili militarizem, koncentracija moči v rokah peščice in kriza liberalnega svetovnega reda leta 1939 stalnica, ki je že proizvedla eno veliko vojno in ducate drugih konfliktov. Pa vendar opustošenja, ki ga je pustila za seboj druga svetovna vojna, ni pričakoval nihče. 60 milijonov žrtev, svet v ruševinah in neizbrisljiv pečat genocida.

Toda tako kot sta ušla izpod nadzora banalnost zla in uničujoči potencial novih tehnologij, tako so ušli izpod nadzora tudi tisti, ki so se proti temu borili. Če so v prvi svetovni vojni generali še pošiljali vojake v smrt kot figure na šahovnici, so dvajset let kasneje ljudske množice vzele stvari v svoje roke.

Odporniške organizacije, osvobodilna gibanja, kmečke vojne in revolucije po celem svetu se niso borile samo proti zunanjim zavojevalcem, ampak tudi proti staremu redu in svojim lastnim gospodarjem.

Za generacijo, ki je eno vojno že doživela, je bilo nesprejemljivo, da bi bil izkupiček še ene vojne tako boren, kot je bil dvajset let poprej: milijoni padlih za nekaj premaknjenih državnih mej ter nadaljevanje krivic in družbenih neenakosti.

Hoteli so nič manj kot vreči stari, izkoriščevalski red na smetišče zgodovine. Ko je ta duh enkrat ušel iz steklenice, se ni zaustavil s podpisom nekaj mirovnih pogodb. Nadaljeval se je v obliki množičnih političnih gibanj, ki so postavila povojni svet na noge.

Socialne pravice in svoboščine, ki jih danes izgubljamo, so dediščina tega časa. Naša dolžnost tistim, ki so jih izborili v najtežjem trenutku zgodovine, je, da jih ubranimo.

Deli.