SNG Drama bo

Septembra bo minilo leto dni od hudih deževnih nalivov, ki so poleg Šiške in Viča v Ljubljani ter številnih drugih krajev Slovenije hudo poškodovali tudi eno osrednjih gledaliških institucij, SNG Drama.

Prizori evakuacije obiskovalcev in slapov deževnice, ki so drli po stopniščih gledališča, so posledica dejstva, da ni še nobena vlada doslej zagotovila proračunskih sredstev za celostno obnovo Drame – kar je nazadnje vodilo tudi do odstopa prejšnjega direktorja gledališča v času ministra Simonitija.
Zdaj smo prenovo gledališča uvrstili med prednostne projekte nove vlade. Obnova bo potekala po izvornih načrtih biroja Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Ekipa ministrice Aste Vrečko na ministrstvu za kulturo je za naslednji mesec napovedala prve konkretne korake, da bo SNG Drama Ljubljana obnovljena v najkrajšem možnem času. Izvrsten kolektiv in program pa bosta dobila končno tudi primerno infrastrukturo, ki bo primerljiva s sorodnimi institucijami v Evropi.

Spomnimo še, da SNG Drama že več kot desetletje hvalevredno ponuja brezplačne oglede večine predstav v repertoarju za brezposelne osebe. Takšno programsko politiko lahko vodijo zgolj javne institucije, ki uresničujejo družbene potrebe, medtem ko zanemarjanje in prepuščanje področja privatnim podjetjem, kjer je cilj ustvarjanje profita, dela kulturo še bolj nedostopno (in se pozna tudi na vsebini). Vzdrževanje javne kulturne infrastrukture je edini način, kako lahko naredimo kulturo bolj dostopno množicam.

Deli.