Na seji o draginjskem dodatku se soočata dva koncepta

Na današnji seji o draginjskem dodatku se soočata dva koncepta.

Na eni strani desnica zagovarja, da se pomoč deli točno določenim skupinam prebivalstva, ne glede na njihov materialni status. Na drugi strani naše ministrstvo zagovarja koncept, kjer se pomoč deli glede na višino dohodkov – in to dohodkov gospodinjstva, ne posameznikov.

Pristop desnice jim omogoča, da kričijo, kako je vlada pozabila na upokojence ali na invalide ali na otroke s posebnimi potrebami, ker ti niso posebej omenjeni v zakonu.
Ampak učinke takšnega pristopa desnice smo lahko opazovali v prejšnjem mandatu, ko so dodatke prejemali celo ministri s številčnejšimi družinami ali pa mladi za cenejši nakup trendovskih slušalk. Da astronomskih koronskih dodatkov za najbolje plačane zdravnike proti drobižu za medicinske sestre ne omenjamo.
Za nas pa je najbolj ključen kriterij tisti socialni. S 35 milijoni evrov bomo pomagali več kot 100 tisoč najbolj ogroženim prebivalcem te družbe – pa naj bodo brezposleni, revni zaposleni, upokojeni ali karkoli drugega. Ukrep je organiziran na tisti način, ki omogoča najhitrejšo možno pot do ljudi, s pričetkom v mesecu novembru. Pripravljamo tudi druge ukrepe za omejitev cen in pomoč ljudem, v okviru sredstev, ki jih imamo na razpolago.

Da sredstev ni toliko, kot bi jih lahko bilo, pa si lahko v veliki meri pripiše Janševa vlada, ki je razmetavala nagrade, dodatke in bone naokoli, kot da ne bo več ničesar za njo.

Deli.