Po 16 letih oklevanja se bo v DZ prvič odločalo o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki smo ga vsebinsko in v veliki meri tudi finančno, uskladili s koalicijskimi strankami, je danes Levica vložila v državnozborsko proceduro. S tem smo prvič po 16 letih obljub različnih vlad zakon dejansko pripeljali do odločanja v državnem zboru. S tem udejanjamo dogovor iz sporazuma o sodelovanju s koalicijo, kjer smo zapisali, da bo zakon vložen septembra 2019 in sprejet novembra 2019.

PODPIŠI PETICIJO V PODPORO ZAKONU >>

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ) je treba ukiniti iz dveh razlogov. Prvi je, da je to zavarovanje v resnici obvezno in zato nepravičen davek, ki ga moramo v vsakem znesku plačevati vsi, ne glede na dohodek in socialni položaj. 35 evrov na mesec, oziroma 420 evrov na leto plačajo tako upokojenec s 400 evri pokojnine kot poslanec ali menedžer. Če zadnjima dvema to ne pomeni velikega stroška, upokojencu lahko letno plačilo pomeni en celoten mesečni dohodek. Zato plačevanje DZZ najbolj prizadene upokojence, kmete, revne zaposlene . Drugi razlog za ukinitev pa je, da od denarja, ki ga plačujemo za to zavarovanje, vsako leto kar 50 milijonov letno ostane v zavarovalnicah.

Po našem predlogu bo več kot 95% ljudi na boljšem, poleg tega pa bo teh 50 mio evrov (med leti 2008 in 2018 je v zavarovalnicah ostalo kar 516 mio evrov) končno prišlo do zdravstva, za izboljšanje storitev in skrajševanje čakalnih vrst.

Izpad sredstev za zdravstvo zaradi ukinitve dopolnilnega zavarovanja bomo nadomestili s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje. Konkretno, izpad bomo nadomestili s povečanjem prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za delodajalce, delavce, samostojne podjetnike ter sorazmerno tudi za druge zavarovance in novim prispevkom na kapitalske dohodke. Na ta način bomo zbrali več kot potrebnih 528 milijonov evrov v letu 2021 in zagotovili denar za skrajšanje čakalnih vrst in razvoj zdravstvenih storitev.

V prvih odzivih so koalicija in ministrstva so naprej opozarjala na izpad v proračunu zaradi izpada dohodkov z naslova dohodnine ter davka na dobiček. Na usklajevanjih v septembru smo ta izpad uspeli več kot prepoloviti in zagotoviti še več sredstev za zdravstvo. Po izračunih ministrstva za finance izpadov proračunu znaša še 68 milijonov evrov, medtem ko se bo v zdravstveno blagajno nateklo več denarja kot doslej. Trenutna bilanca je več kot zadovoljivo izhodišče za pogovore, ki se bodo skladno z dogovorom nadaljevali naslednji teden.

Poskusi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se vrstijo že 16 let,  dejansko pa je Levica prva, ki je zakon sploh pripeljala do odločanja v državnem zboru. Ker  bodo zavarovalniški lobiji tudi tokrat poskušali narediti vse, da zakon ustavijo ali minirajo, smo na spletni strani Levice danes objavili peticijo, s katero gremo na teren po celotni Sloveniji. Z zbranimi podpisi želimo pokazali, da  ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanj podpira velika večina prebivalcev in prebivalk Slovenije.

Naš cilj je jasen. S peticijo želimo, da:

  1. se zakon, s katerim se ukinja dopolnilno zavarovanje, sprejme še letos;

  2. položnic za dopolnilno zavarovanje s 1. januarjem 2021 ne bo več;

  3. 50 milijonov, ki vsako leto poniknejo v žepe zasebnih zavarovalnic, nameni za zdravstvo,

  4. vsi za zdravstvo prispevamo pravično glede na svoj socialni in materialni položaj,

  5. čakalni vrst in drugih problemov v zdravstvu ne rešujemo s privatizacijo in koncesijami, ampak z robustnim javnim servisom, ki bo dostopen vsem.

Ukinitev DZZ z letom 2021 je izvedljiva v skladu z dogovorom in sporazumom s koalicijo. Ne zahtevamo nič neizvedljivega. Ukinitev je mogoča še letos, za ta korak je potrebna le politična volja. Verjamemo, da lahko to dosežemo skupaj do konca leta.

Deli.