Odziv na vladni predlog aktivacije 37.a člena

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela in v Državni zbor poslala predlog za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, s katerim namerava vojski podeliti policijska pooblastila. V Levici vladni ukrep odločno zavračamo in ponovno pozivamo stranki LMŠ in SD, da se nam pridružita in skupaj preprečimo sprejetje tega pretiranega, nepotrebnega in protiustavnega ukrepa .

Ker varnostne razmere niso spremenjene, zato zakonske in ustavne zahteve za aktivacijo 37.a člena niso izpolnjene. Poleg tega je jasna intenca vlade, ki se izraža tudi v besedilu predloga, da bo vojska na meji zamenjala policijo. Ker vojska s policijskimi pooblastili nikoli ne sme delovati sama, takšna zamenjava ni mogoča in bi bila protizakonita. Zato ocenjujemo, da je aktivacija tega člena popolnoma neutemeljena, ukrep pa pretiran, nepotreben in za povrh še protiustaven.

Namesto vsakodnevnih groženj in strašenja z navideznimi zunanjimi sovražniki, bi vlada lahko angažirala vojsko za sodelovanje pri zagotavljanju prve pomoči in nujne medicinske opreme, nudenju pomoči ogroženim in prizadetim prebivalcem ter pri zagotavljanju osnovnih pogojev za življenje, za kar ne potrebuje nobenih dodatnih posebnih pooblastil. Vojaki in vojakinje bi lahko pomagali v domovih za starejše, ki jih je direktor bolnišnice Golnik razglasil za “bojišče, kjer se trenutno bije bitka s koronavirusom v Sloveniji”. Ampak tega ne želi storiti, temveč vztraja, da je podeljevanje policijskih pooblastil vojski – ob vseh drugih neutemeljenih represivnih posegih, kot so omejitev gibanja, podelitev posebnih pooblastil policiji idr. – nujno potrebno za zaščito države v času epidemije.

Podeljevanje policijskih pooblastil vojski, s katerimi se vzpostavlja nadzor vojske nad prebivalci in prebivalkami lastne države brez podlage in objektivnih razlogov oz. “na zalogo”, je nevaren precedens, ki ima lahko širše posledice za družbo. Od imenovanja za predsednika vlade do danes se je namreč jasno pokazalo, da Janez Janša nastalo zdravstveno krizo sistematično izkorišča za krepitev svoje avtoritarnosti. Aktivacija 37.a člena to še dodatno potrjuje.

V Levici pričakujemo, da se bodo opozicijske stranke LMŠ inSD pridružile našemu pozivu in vladni predlog, s katerimi se vojski podeljuje policijska pooblastila, na današnji obravnavi odbora za obrambo zavrnile.

Deli.