Direktiva o avtorskem pravu na digitalnem trgu nazaj na kraju zločina

Evropska unija se nahaja korak pred tem, da s slabo dorečenimi in nepraktičnimi pravili poseže v internet, kot ga poznamo. Namesto svobodnega pretoka informacij in spontane kreativnosti bi takšen svetovni splet (dodatno) služil korporativnim interesom in samovolji.

Danes se je direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu vrnila nazaj na matični odbor za pravne zadeve (JURI), od koder se je začel njen pohod skozi dolge hodnike bruseljske birokracije in lobiranja.

Obrata v zadnjem trenutku nihče ni pričakoval. Predlog bo zdaj romal na zaključno potrjevanje v Evropski parlament, predvidoma v mesecu marcu ali aprilu. To bo naša zadnja realna priložnost, da ga zaustavimo.

Srečo imamo, da bo glasovanje potekalo tik pred začetkom evropskih volitev. Z vseevropsko mobilizacijo proti predlogu lahko poskrbimo, da poslanci v strahu za svoje stolčke zavrnejo direktivo.

Zato si zapomnimo, kdo so poslanske skupine, ki so lani omogočile, da se je predlog lani sploh uspel odlepiti od tal, in ki so danes z rezultatom 16:9 ponovno potrdile predlog direktive.

  • Konservativci (PPE in ECR): 8/9 glasov
  • desni populisti (EFDD in ENF): 3/4 glasov
  • socialni demokrati (S&D): 3/6 glasov
  • liberalci (ALDE): 2/2 glasov

Se vidimo marca na protestih!

 

Deli.