Proti gradnji privatnih zdravstvenih centrov za elite

Diagnostični center Bled, največji zasebni izvajalec zdravstvenih storitev v državi, je začel s pripravami za z gradnjo 17,5 milijona evrov vredne zasebne bolnišnice z ambulantami za specialistične preglede. Največja lastnika Diagnostičnega centra Bled sta Zavarovalnica Triglav in SAVA RE, podjetji v delno državni lasti, ki ustvarjata dobičke prek premij za dopolnilno zavarovanje. Zemljišče, na katerem naj bi se center gradil, je prodala Mestna občina Ljubljana, kljub potrebam sosednjega javnega rehabilitacijskega centra Soča.

Zavarovalnice kot gospodarske družbe počasi in vztrajno privatizirajo zdravstvo v Sloveniji. Triglav in Sava RE sta kupili center Vila Bogatin na Bledu, Medicinski center Fontana v Mariboru, center Cardial ter Kirurški sanatorij v Ljubljani. Enako počnejo tudi njuni konkurenti: direktor Vzajemne je napovedal interes za nakup zasebnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Vzajemna je že kupila zdravstveni center Aristotel, prevzema tudi Barsos.

Zavarovalnicam so  tovrstne naložbe v interesu iz dveh razlogov. Jasno jim je, da se bodo ob razsuvanju javnega zdravstva profiti zasebnikov povečali. Prav tako razumejo logiko zasebnih zdravstvenih trgov in vedo, da lahko s časom zasebne centre prodajo tujim multinacionalkam, ki bodo z veseljem vstopile na liberaliziran trg in se prisesale na javna sredstva. Za financiranje čistih zasebnikov z javnim denarjem ne bo več nobenih ovir, v kolikor se minister za zdravje tako odloči na podlagi nedavnega interventnega zakona o zdravstvu.

Zasebniki in zasebniki koncesionarji presežkov ne vračajo v javno zdravstvo, temveč jih kanalizirajo v kapital, ki ga nato nadalje uporabljajo za širjenje svojega tržnega deleža. Zavarovalnice teh 17 milijonov, s katerimi gradijo ta zdravstveni center, niso dobile čez noč. Po podatkih Agencije za zavarovalni nadzor je bil poslovni izid zavarovalnic iz naslova dopolnilnega zavarovanja v letu 2021 16,8 milijona evrov

Imejmo v mislih, da obratovalni stroški javne zdravstvene zavarovalnice znašajo 1,7 % vseh prihodkov ZZZS, medtem ko komercialne zavarovalnice za svoje stroške obdržijo kar 9,7 % vseh prihodkov. To pomeni, da bi z izidom enega leta ZZZS lahko bolnišnico financiral sam, dostop do storitev pa bi imeli vsi, ne samo privilegiran sloj ljudi, ki si to lahko privošči.

Sava RE je dodatno pojasnila, da bodo v centru opravljali storitve “raznovrstnih specialističnih in diagnostičnih pregledov, ki jih DCB že sedaj izvaja (tudi v okviru koncesije)” – kar pomeni, da bomo v tej ustanovi z javnim denarjem financirali dvoživke in zasebnike.

V Levici odločno in ostro nasprotujemo gradnji privatnih bolnišnic in zagovarjamo javno, vsem dostopno in transparentno zdravstvo. Ministrstvo za zdravje pozivamo, da zaustavi degradacijo javnega zdravstvenega sistema ter čimprej začne pripravljati izpolnitev zavez iz koalicijske pogodbe, da bomo ukinili nepravično in neučinkovito dopolnilno zdravstveno zavarovanje, razmejili javno in zasebno zdravstvo ter namenili več sredstev za financiranje javnih zdravstvenih storitev. Hkrati od SDH, ZPIZ in državnih nadzornikov zahtevamo, da svojo lastninsko pravico v zavarovalnicah Triglav in SAVA RE uveljavijo tako, da preprečijo gradnjo privatne bolnišnice in namesto tega ta denar investirajo v javno zdravstvo, opremo v javnih bolnišnicah in kader v javnih zdravstvenih zavodih.

Deli.