Deset let Levice

V teh dneh pred natanko desetimi leti je bila ustanovljena koalicija Združena levica, predhodnica današnje Levice.
Združena levica je v slovenski politični prostor pripeljala boj proti privatizaciji in varčevalnim ukrepom, zahteve po demokratizaciji na vseh ravneh družbe in idejo, da morajo imeti družbene potrebe prednost pred dobički. Na kratko, demokratični socializem.
To je bil tudi prvi volilni preboj nove socialistične stranke v vzhodni polovici Evrope po treh desetletjih odsotnosti, če ne celo preganjanja tovrstnih idej.
To je še danes uspeh, na katerega smo ponosni, ki pa se ni zgodil čez noč. Leta 2014 smo združili dve politični poti, ki sta dotlej že več let samostojno delovali, vsaka po svoje.
Na eni se konec leta 2011 ustanovljena gibanje in stranka za trajnostni razvoj (TRS) zavežeta obuditvi zelene politične tradicije na Slovenskem, pod vodstvom Matjaža Hanžka in Mance Košir ter z Dušanom Plutom med podporniki.
Na drugi strani mlajša generacija levičarjev, ki se je dotlej urila skozi študentske boje, proteste proti varčevanju in izobraževalne dejavnosti v okviru projekta Delavsko-punkerska univerza, leta 2013 skupaj z društvom Neposredna demokracija zdaj! zažene Iniciativo za demokratični socializem (IDS).
Prvega marca 2014 v dvorani hotela Union v Ljubljani rdeči IDS in zeleni TRS (ter še Demokratična stranka dela in blok civilne družbe) skupaj oblikujejo koalicijo Združena levica ter napovejo udeležbo na volitvah, ki se je čez nekaj mesecev izkazala za uspešno.
Zahvaljujemo se vsem našim članom, podpornikom in volilcem. Številni vztrajate pri našem projektu že vse od začetka. Z drugimi so se naše poti v nekem trenutku ločile. Nekaj je takšnih, ki jih danes žal ni več med nami. Čisto vsem smo hvaležni za čas, energijo in ideje, ki so bili namenjeni našemu skupnemu projektu.
P. S. Za namen desetletnice smo pobrskali po arhivih in naredili izbor fotografij >>
Deli.