Vlada hoče preprečiti ljudstvu odločanje o demografskem skladu

Vladna koalicija je na današnji izredni seji državnega zbora zavrnila predlog Levice za razpis posvetovalnega referenduma o vladnem zakonu o nacionalnem demografskem skladu. Vlada z ustanavljanjem demografskega sklada ne skrbi za upokojence, temveč zase. Utrdila bo nadzor nad 8,6 milijardami evrov državnega premoženja in dobila nove vzvode za privatizacijo ter poseganje v nadzorne odbore slovenskih podjetij, nikakor pa ne bo rešila problema financiranja pokojninske blagajne. Ker bo sklad odločal o ključnih smereh razvoja naše družbe, smo v Levici s podporo opozicije in skladno s temeljnimi demokratičnimi načeli ljudstvu hoteli zagotoviti možnost odločanja na posvetovalnem referendumu o tem, ali si sklad, kot si ga je zamislila Janševa vlada, sploh želi. Janševa vlada je z glasovanjem proti predlogu Levice ljudstvu za zdaj preprečila demokratrtično odločanje o lastni prihodnosti. Toda boj še ni končan. Sindikalne centrale so namreč napovedale zbiranje podpisov za sklic zakonodajnega referenduma, pri čemer imajo polno podporo Levice.

Vladni demografski sklad je nov vzvod za privatizacijo in kadrovanje, ki ne rešuje pokojninske blagajne

Demografski sklad naj bi sredstva za pokojnine zagotavljal iz dividend državnih naložb: te dividende se trenutno stekajo v državni proračun, po novem pa se bodo stekale v sklad. V osnovi gre torej zgolj za prelaganje denarja iz enega žepa v drugega, ki ne prinaša nobenega novega vira za pokojnine. V proračunu za leto 2021 je predvideno, da se bo iz naslova kapitalskih naložb države v proračun steklo 171 milijonov EUR dividend.  Če predpostavimo, da se zdaj vse te dividende namesto v proračun stečejo v sklad, potem bo lahko po vladnem Zakonu o nacionalnem demografskem skladu (ZNDS) sklad letos v pokojninsko blagajno  izplačal 40% tega zneska, to je pičlih 68 milijonov EUR oziroma manj kot 6% predvidenega primanjkljaja pokojninske blagajne.

ZNDS ne vsebuje praktično nobenih varovalk pred privatizacijo državnega premoženja. ZNDS razveljavlja trenutno strategijo upravljanja kapitalskih naložb države, ki onemogoča popolno razprodajo strateških in pomembnih državnih podjetij, hkrati pa določa, da bo nova strategija sprejeta šele čez slabo leto. To pomeni, da bo imela vlada do naslednjih volitev povsem proste roke pri privatizaciji državnega premoženja. Poleg tega ZNDS iz nadzornega sveta Modre zavarovalnice izključuje predstavnike javnih uslužbencev in skladu prepušča prosto pot za mešetarjenje z več kot 1,3 milijarde EUR sredstev približno 320.000 varčevalcev v pokojninskih skladih. Nazadnje pa ZNDS, v popolnem nasprotju z zakonom, ki ureja sodelovanje delavcev pri upravljanju in Ustavo RS, ki določa, da delavci sodelujejo pri upravljanju gospodarskih organizacij in zavodov, vse vzvode za upravljanje in nadzor sklada daje v roke vladi, ne zagotavlja pa nikakršne vključenosti predstavnikov delavcev.

Zato smo v Levici, s podporo poslanskih skupin LMŠ, SD in SAB, zahtevali sklic posvetovalnega referenduma z vprašanjem: »Ali ste za to, da Državni zbor Republike Slovenije sprejme Predlog Zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki ne rešuje problema financiranja pokojnin, pač pa vladi Janeza Janše še povečuje možnosti kadrovanja po državnih podjetij in privatizacijo?« A vlada se z glasovanjem proti našemu predlogu samovoljno odločila, da potepta pravico ljudstva do demokratičnega odločanja o tako pomembnem vprašanju kot je ustanavljanje demografskega sklada.

Boj še ni končan: sindikati napovedujejo zakonodajni referendum

Med tem, ko je v državnem zboru potekala razprava o demografskem skladu, so podporo sklicu posvetovalnega referenduma o vladnem zakonu izrazili tudi predstavniki šestih sindikalnih central, med katerimi so Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, KNSS-Neodvisnost ter Slovenska zveza sindikatov Alternativa. Kljub padcu predloga o posvetovalnem referendumu boj še ni končan: sindikalne centrale so namreč napovedale zbiranje podpisov za sklic zakonodajnega referenduma. V Levici podpiramo sindikalno pobudo zbiranja podpisov za zakonodajni referendum, ki je poslednji demokratični vzvod proti samovolji vlade Janeza Janše. Skupaj s sindikati se bomo še naprej borili proti škodljivemu zakonu o demografskem skladu, ki ne rešuje problemov upokojencev, temveč utrjevanju oblasti vladajoče garniture.

Deli.