To je slika izkoriščanja tujih delavcev na poti v Slovenijo!

Foto: oddaja Svet na Kanalu A

 

V Levici smo šokirani nad fotografijo, ki prikazuje skupino bangladeških iskalcev dela, ki so jih posedli na tla ter jim kot nekakšni živini okrog vratu obesili liste z osebnimi podatki. V tovrstno početje naj bi bilo po navedbah v medijih domnevno vpleteno tudi slovensko avtoprevozniško podjetje. Javnost obveščamo, da je Ministrstvo za delo že opozorjeno na primer in pridobiva natančne informacije.

Fotografija ne vzbuja zgolj nelagodja z asociacijami na dolgo zgodovino, ki jo ima človeštvo s suženjsko trgovino z ljudmi. Je tudi vnovična demonstracija izkoriščevalskega odnosa do delavcev in še posebej delavcev migrantov, ki prihajajo na delo v Slovenijo. Izkoriščanje le-teh se ne zaustavi zgolj pri nizkih plačah, poraznih pogojih dela in nevzdržnih bivanjskih razmerah, ampak žali tudi najbolj osnovno človeško dostojanstvo.

Ker gre po razkritjih zlorab v Kozini za drugi primer kršitev pravic delavcev iz tujine v zgolj tednu dni, napovedujemo, da bomo področju uvožene delovne sile posvetili posebno pozornost z namenom odpravljanja tovrstnih zlorab. Ponavljamo stališče, izrečeno pred tednom dni v Kozini: takšna izkoriščevalska podjetja nimajo kaj početi v Sloveniji!

Deli.