Obsodba ruske agresije ne sme postati izgovor za nov val militarizacije v Evropi

V Levici obsojamo Putinov napad na Ukrajino in obžalujemo vse številčnejše smrtne žrtve, do katerih je že in še bo privedla vojna. Vendar ni nepomembno, na kakšen način je ubesedena ta obsodba. V Levici smo zato predlagali amandmaje k deklaraciji o razmerah v Ukrajini, ki jo sprejema državni zbor. Obsodba ruskega napada namreč ne sme postati izgovor za nov val militarizacije v Evropi. Nove orožarske dirke so lahko zgolj pot v nove mednarodne napetosti in vojne.

Sankcije naj bodo usmerjene proti predstavnikom ruske oblasti in oligarhom, ne pa proti ljudem, ki niso za vojno nič krivi.

Formulacija v deklaraciji je preveč splošna in podpira splošne politične in ekonomske sankcije, ki bodo bolj kot oligarhe prizadele navadne prebivalce Rusije in Belorusije (in tudi preostale Evrope). Navadni ljudje v Rusiji in Belorusiji že tako dovolj trpijo pod svojimi režimi. Predlagamo alternativno formulacijo, ki je specifično usmerjena proti političnim elitam in njihovim omrežjem. Oni so za konflikt odgovorni in si od njega obetajo korist, ne pa navadni ljudje.

Vlada naj si ne jemlje pravice, da namesto nas odloča, kaj je laž in kaj je resnica.

Deklaracija poziva vlado, da da zaščiti slovenski informacijski prostor pred morebitnimi dezinformacijami. Formulacija daje vladi prosto roko za upravičevanje ukrepov, ki posegajo v poročanje medijev in odprtega interneta. To je kočljivo predvsem v luči nedavnih napadov na delo novinarjev in medijsko svobodo v Sloveniji. Predlagamo nadomestno formulacijo, ki dodatno zavezuje vlado k načelom svobode govora in tiska.

Dovolj je groženj z orožjem, posebej jedrskim.

Dodatno predlagamo, da naj se deklaracija skladno z ustavnim načelom politike miru in nenasilja zavzema za splošno denuklearizacijo in demilitarizacijo. Svetovni voditelji, vključno s premierjem Janezom Janšo, naj se vzdržijo kakršnihkoli izjav, ki prispevajo k povečanju napetosti in še posebej tistim, ki spodbujajo uporabo jedrskega orožja. Deklaracija naj pozove ZDA, Rusijo in Kitajsko, naj pristopijo k sporazumom o zmanjševanju jedrskega in konvencionalnega orožja. Prav tako naj pozove ZDA, naj se vrnejo k sporazumu o prepovedi protibalističnih raket, jedrskih raket krajšega dosega in sporazumu o odprtih zračnih prostorih, iz katerih so enostransko izstopile.

Edini način za dolgoročni mir in sobivanje narodov je preusmeritev sredstev za oboroževanje v reševanje skupnih izzivov: podnebna kriza, globalna neenakost, epidemije, lakota in revščina!

Deli.