Deklaracija o regionalni solidarnosti

Spoštovane/i,

v petek, 17. Julija 2020 je objavljena Deklaracija o regionalni solidarnosti, katere pobudniki so stranke levice v Srbiji (Socijaldemokratska unija), na Hrvaškem (Radnička fronta in Nova ljevica) in v Sloveniji (Levica).

Deklaracija je nastala v času razmer, ki jih je povzročila pandemija. Je odziv na hude socialne, gospodarske in politične posledice, ki so in še bodo doletele družbe v regiji.

V tem kontekstu deklaracija daje jasne smernice za prihodnjo regionalno solidarnost med državami, ki so nastale po razpadu Jugoslavije, pa tudi za aktivno delovanje naprednih družbenih in političnih sil.

Poziv je namenjen predvsem posameznikom iz vseh delov nekdanje Jugoslavije, ki se prepoznavajo v ključnih načelih, na katerih temelji izjava o regionalni solidarnosti:

  • socialni pravičnosti in enakosti,
  • enakopravnosti spolov,
  • nacionalni in etnični enakopravnosti,
  • ohranjanju skupnega okolja in njegovih virov,
  • antifašizmu,
  • sodelovanju in miru, in
  • empatiji in medsebojni pomoči.

Med prvotnimi podpisniki so osebnosti s področij političnega in družbenega življenja, literature, kulture, znanosti in športa, ki so s svojimi dejanji in prepričanji potrdile, da sledijo in spodbujajo navedena načela.

Deklaracijo so doslej med drugimi podpisali Boris Buden, Dubravka Ugrešič, Vedrana Rudan, Rajko Grlič, Mira Furlan, Dino Mustafić, Renata Salecl, Branko Milanović, Viktor Ivančič, Mitja Velikonja, Srečko Horvat, Dragan Markovina, Olga Dimitrijević, Antonije Pušič – Rambo Amadeus, Maja Pelevic, Tanja Šljivar, Vladimir Arsenijević, Saša Ilić, Darko Cvijetić, Igor Štiks, Filip Balunovič, Snježana Kordič, Todor Kuljic, Semezdin Mehmedinovic, Asim Mujkic, Ankica Čakardić, Nerzuk Curak, Katerina Kolozova, Rumena Buzajoka, Duša Glavonič, Nenad Veličković, Dejan Jović, Andrej Nikolaidis, Damir Arsenijević, Mirk Komel, Jovo Bakić, Marko Selič Marčelo, Dobrica Veselinović, Dževad Prekazi, Dragomir Olujić Oluja, Alpar Lošonc, Ivan Medenica, Una Hajdari, Ljiljana Burcar, Artan Sadiku, Božo Koprivica, Lana Bastašić, Srdjan Dvornik, Zlatko Dizdarević, Gal Kirn, Đokica Jovanović.

Deklaracijo lahko podpišete na: www.regionalnasolidarnost.info

Deli.