DAVEK NA FINANČNE TRANSAKCIJE

Brez velike pozornosti je bil danes na seji odbora za zadeve EU obravnavano stališče Slovenije do davka na finančne transakcije v EU. Za Združeno levico je to ena od programskih zavez, zato smo poslance in predvsem vlado večkrat pozvali, naj pri sprejemanju tega davka aktivno sodeluje in na ravni EU zahteva široko davčno osnovo, ki bi zajemala čim več finančnih transakcij in njihovo dovolj visoko obremenitev.

Davek na finančne transakcije bi regulativno vplival na moč multinacionalnih finančnih institucij in hkrati zagotavljal prepotrebna proračunska sredstva. Predlagali smo, da bi bil davek uveden na ravni celotne EU, kot zvezni davek, ki bi se stekal naravnost v evropski proračun. S tem bi odpravili težavo, v kateri državi obdavčitev izvajati.

Davek na finančne transakcije močno podpiramo, saj revnejše obremeni precej manj, ker ne sodelujejo pri finančnem trgovanju. Predvsem pa je tako simbolični kot materialni prispevek k brzdanju mednarodnega finančnega sistema. Od začetka krize je bilo socializiranega ogromno dolga, zdaj pa je čas, da finančni sektor vsaj malenkostno prispeva k skupnim potrebam družbe. Hkrati bi z davkom lahko preusmerili del sredstev v industrijski sektor, ki potrebuje javne investicije, s tem pa okrepili zaposlovanje in posredno storitve socialne države.

Manevrski prostor za vzpostavitev davka na finančne transakcije se oži. Tudi zato je vlada pripravila predlog stališča, v katerem obljublja nenačelnost in pragmatizem glede na razvoj dogodkov. S tem pa še enkrat več pokazala servilnost in ubogljivost do EU in finančnih trgov.

Ljubljana, 07.11.2014

Deli.