DAN ŽENA je mednarodni praznik žensk, dan praznovanja izborjenih ekonomskih, političnih in socialnih pravic ter dosežkov žensk!

Kruh in Vrtnice
Osmega marca leta 1857 so ženske delavke v tekstilnih tovarnah New Yorka organizirale protest in se uprle nečloveškim delovnim pogojem in premajhnim plačam. Dve leti kasneje so ženske, delavke v tovarnah tekstila, ustanovile prvi delavski sindikat. Osmega marca 1908 se je na ulicah New Yorka zbralo 15 tisoč žensk. Zahtevale so krajši delovni čas, boljšo plačo in volilne pravice. Njihov protestni slogan “Kruh in Vrtnice” je simboliziral ekonomsko varnost in boljšo kvaliteto življenja.

Pobudo, da se prizna mednarodni praznik žensk, je dala nemška socialistka in borka za pravice žensk Clara Zetkin na Drugi mednarodni socialistični konferenci v Kopenhagnu leta 1910. Njen predlog so sprejeli in dan žena namenili počastitvi boju za ženske pravice, vključujoč pravico do volitve. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec.

Leta 1917 so se na zadnjo nedeljo v mesecu februarju, 23. februarja po julijanskem koledarju in 8. marca po gregorijanskem koledarju, pridružile protestom v Petrogradu, iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija. Ženske s protestom niso prenehale, dokler ni bil car prisiljen k odstopu in je začasna vlada ženskam odobrila volilno pravico.

Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917

Ljubljana, 08.03.2015

Foto: iwd uchicago edu

Foto: susanpolgar blogspot

Foto: NFB/blog

Deli.