Mednarodni dan vidnosti transspolnih oseb

31. marca obeležujemo mednarodni dan vidnosti transspolnih oseb. Namenjen je ozaveščanju, da transspolne osebe obstajajo, so naši sodelavci, znanci, sošolci, sosedi, prijatelji in so neločljiv del vsake družbe. Opozarja tudi na družbeno in zakonsko diskriminacijo, demonizacijo in zatiranje, s katerim se transspolne osebe še vedno vsakodnevno soočajo po vsem svetu.

V zadnjih letih smo priča zaskrbljujočemu stopnjevanju retoričnih in pogosto usodnih fizičnih napadov na transspolne osebe s strani skrajne desnice, ki jih je, tako kot v preteklosti revne, etnične manjšine, priseljence in istospolno usmerjene, prepoznala kot primerno tarčo za širjenje sovraštva, moralne panike in distrakcij od resničnih družbenih problemov.
V sodobni družbi, ki naj bi bila zavezana uresničevanju človekovih pravic, pa so transspolne osebe tudi tam, kjer niso eksplicitno preganjane, še vedno podvržene počasnim, mučnim in ponižujočim postopkom, če želijo doseči pravno ali medicinsko potrditev svoje spolne identitete.

V Levici se zavzemamo za depatologizacijo transspolnosti v skladu z modernimi smernicami mednarodne zdravstvene stroke in za pravno priznanje spola, ki bo temeljilo na hitrih, dostopnih, transparentnih postopkih in ki bo transspolnim osebam omogočalo dostojno in dostojanstveno življenje.

Skozi zgodovino so se številne družbene skupine znašle med žrtvami nerazumevanja in tarčami napadov. Ampak s svojim bojem so prispevale k temu, da je svet ščasoma postal boljši za nas vse, ki v njem živimo. Transspolni skupnosti stojimo ob strani v njenih prizadevanjih. Vaš boj je tudi naš boj.

Deli.