Dan upora proti okupatorju

Dan upora proti okupatorju oziroma Dan Osvobodilne fronte ni zgolj spominski praznik. Je tudi opomin, da fašizem ni poražena zgodovinska epizoda, temveč stalni spremljevalec kapitalizma in njegovih kriz.

V času, ko se krepi skrajna desnica in ko je revizionistični zgodovinski narativ o “enako slabih totalitarizmih” v Evropskem parlamentu deležen podpore celo s strani levosredinskih poslancev, nikakor ne smemo pozabiti, kdo se je boril za pravično stvar. Za nacionalno, socialno in kulturno osvoboditev ter proti fašistični in nacistični okupaciji. To je bilo partizansko gibanje, ki je v najtežjih trenutkih prevladalo ter osvobodilo Jugoslavijo in Slovenijo.

Naj vrednote tega boja ponovno zanetijo ogenj upora.

Smrt fašizmu, svoboda narodom sveta!

Čestitka Luke Mesca:

Čestitka za Dan upora proti okupatorju

Zjutraj sem prebral komentar, ki se sprašuje, zakaj sploh še obeležujemo Dan upora proti okupatorju in zakaj se ob tem odpirajo razprave o fašizmu – če pa je ta ipak preživeta stvar. Fašistov ni več, so le domoljubi, je dodal.

Medtem domoljubni premier naše vzhodne sosede sedi pozira pred zemljevidom Velike Madžarske. V Italiji domoljubni bivši premier pridobiva volitve s sanjarjenjem o italijanski Istri in Dalmaciji. Domoljubni politiki po vsem svetu podžigajo svoje podpornike z idejami o lastni večvrednosti in si tako utrjujejo oblast. Isti ljudje od ZDA prek Turčije do Indije zanikajo človekove pravice in teptajo demokracijo. Tudi v Sloveniji imamo trenutno tako domoljubno vlado, ki obračunava z mediji, pravosodjem in kriminalizira proteste – tudi če protestniki pridejo le tiho položiti papirnata stopala pred parlament.

Vse to me nekako navdaja z dvomom v zapis tega komentatorja. Seveda, nismo še v 30. letih prejšnjega stoletja.

A tudi takrat svoboda in demokracija nista umrli kar čez noč.

Zato danes, ob 79. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte voščim vsem, ki s svojimi dejanji kažete, da se tega zavedate.

Vsem, ki ste šli položit vence ali obiskali spomenik.
Vsem, ki ste se udeležili protesta s kolesi.
Vsem, ki protestirate z balkonov.
Vsem, ki polagate stopala.
Vsem, ki skrbite, da spomini ne zamrejo.
Vsem, ki veste, da pravice niso pridobljene, ampak priborjene.
Vsem, ki ste se nepravicam pripravljeni upreti.
Vsem, ki ste se za svobodo pripravljeni boriti.
Vi ste osvobodilna fronta 21. stoletja.

Deli.