Dan spomina na žrtve holokavsta

 

Umrli v koncentracijskem taborišèu na Rabu27. januarja obeležujemo svetovni dan spomina na holokavst, v spomin na dan, ko je sovjetska Rdeča armada osvobodila največje nacistično koncentracijsko taborišče v času druge svetovne vojne, Auschwitz-Birkenau. Stranka Levica se pridružuje spominu žrtev največjega genocida v zgodovini Evrope.

V holokavstu je bilo umorjenih šest milijonov Judov, milijon in pol Romov in Sintov, četrt milijona hendikepiranih, deset tisoč homoseksualcev, številni politični zaporniki, zraven pa še več kot pet milijonov pripadnikov različnih slovanskih narodov. Med žrtvami holokavsta so bili tudi slovenski Judje, ki jih je drugo svetovno vojno preživelo komaj deset odstotkov.

Med drugo svetovno vojno je bilo v fašistična in nacistična taborišča interniranih okoli 62.000 Slovencev, od katerih se jih 12.000 ni vrnilo. Med interniranci njimi je bilo tudi veliko število otrok. V taborišča so bili odpeljani zaradi političnega prepričanja, delovanja v odporniških gibanjih, spolne usmerjenosti, etične pripadnosti in vsega drugega, kar sta fašistična in nacistična oblast označili za sumljivo. Na današnji dan se spominjamo tudi vseh teh posameznikov in njihovega delovanja ter prispevka k osvoboditvi ter vseh tistih, ki so s tveganjem lastnih življenj reševali preganjane.

Foto: Spominska plošča – imena umrlih internirancev v fašističnem taborišču na Rabu. Ureditev spominskega parka na Rabu in spominska plošča: Edvard Ravnikar, 1953.

Deli.