Dan Juvan: Čestitke prodajalkam v Tušu, osnovne plače ne bodo več pod minimalno plačo

Sindikat Tuš je dosegel dogovor, da osnovne plače ne bodo več nižje od minimalne plače, razredi nad minimalno plačo pa se bodo prav tako sorazmerno dvignili.

Veseli me, da nedavne spremembe zakona o delovnih razmerjih in naša dolgoletna prizadevanja za dvig minimalne plače prispevajo h konkretnim izboljšavam za delovne ljudi.
Uspeh Sindikat Tuš potrjuje tezo, da dvig minimalne plače povzroča tudi pasovni dvig ostalih plač. To se denimo kaže v osrednjem cilju plačne reforme v javnem sektorju, kjer bo najnižja osnovna plača in sidro vseh ostalih končno določena na višini minimalne plače, ne pa pod njo. Podobno tudi v zasebnem sektorju, tam, kjer sindikati dosegajo pomembne premike ter s tem ne dvigujejo samo najnižjih plač, ampak tudi ostale plače v podjetju ter povzročajo pritisk za splošni dvig plač.
Nova kolektiva pogodba, ki jo je spogajal sindikat Tuš, vključuje pravice, ki smo jih v uvedli ob zadnji spremembi zakona o delovnih razmerjih. Več pravic za delavce, ki skrbijo za družinske člane, oskrbovalski dopust, uresničevanje pravice do odklopa, 6 dni plačanega dopusta za žrtve nasilja. Pomembno zmago predstavlja tudi določba, po kateri bo Tuš agencijskim delavcem po 5 mesecih ponudil pogodbo o zaposlitvi.

Skratka, delavke in delavci Tuš, bravo!

Deli.