Cena oklepnikov znova leti v nebo, denarja za socialo pa ni

Na današnjem odboru za obrambo državnega zbora je Levica vlado pozvala, naj odstopi od pogodbe za nakup 38 oklepnikov, katerih cena je v enem mesecu poskočila iz 15, 5 mio evrov na neverjetnih 27 mio evrov, sredstva pa nameni za socialne transferje. Naš predlog so zavrnili tako koalicijski kot opozicijski poslanci.

Levica nasprotuje nakupu oklepnih vozil 4×4, ki ne povečujejo varnosti države, ampak uporabnost SV za operacije v tujini pod okriljem Nata. Slovenija ni vojaško ogrožena, kar so danes znova potrdili tudi predstavniki ministrstva za obrambo, je pa v resni razvojni in socialni krizi. Da je absurd še večji, Vlada RS v tem trenutku predlaga Zakon o izvrševanju proračuna za leto 2019, s katerim se nadaljuje zamrznitev usklajevanja socialnih transferjev posameznikom in gospodinjstvom z inflacijo. Samo s tem ukrepom namerava vlada znižati izdatke za 16 milijonov evrov in za praktično isti znesek (15, 5 mio evrov), s posredovanjem ministra Karla Erjavca, nabaviti nove oklepnike. Vladi smo zato predlagali, da odstopi od pogodbe za nakup 38 oklepnikov Oshkosh ter jo pozvali, da socialne transferje v znesku 16 mio evrov v Zakonu o izvrševanju proračunov odmrzne.

Prav tako smo vlado opozorili, da se omenjeni nakup izvaja skrajno netransparentno, brez vsakršne javne najave, javne razprave in mimo javnega naročila. Po interpretaciji Karla Erjavca je nakup transparenten, kar ga je pred slabim mesecem omenil članom odbora za obrambo na delovnem obisku na ministrstvu za obrambo, ki je potekal za zaprtimi vrati. Zato ne preseneča, da je manj kot v enem mesecu znesek, ki naj bi ga plačali za oklepnike, zrasel za več kot 70 odstotkov. Naj spomnimo. Pred dvema tednoma je Erjavec za medije izjavil, da bo nakup stal 15,5 milijona evrov. Ta teden je Svet24 poročal, da je celoten znesek vreden 18 milijonov evrov. Danes pa je na nujni seji, ki smo jo sklicali v Levici, državni sekretar Miloš Bizjak izjavil, da bo nakup stal slabih 27 milijonov evrov. Podobno držaitev smo videli pri netransparentem nakupu oklepnikov 8×8, katerih cena je v manj kot enem letu zrasla za 50 odstotkov, oziroma iz dobrih 200 na dobrih 300 milijonov evrov. Zahvaljujoč intervenciji poslancev Levice na odboru za zunanjo politiko, je ta nakup vsaj začasno zaustavljen.

Da bi preprečili nadaljnjo tovrstno kupovanje vojaške opreme za sodelovanje v operacijah zveze NATO izven ozemlja države, smo danes predlagali, da se o vseh večjih nakupih vojaške opreme Vlada RS najprej posvetuje z odborom za obrambo ter pripravi spremembe zakonodaje, ki bodo za vse nabave oborožitvenih sistemov nad vrednostjo milijon evrov terjale soglasje državnega zbora. Naši predlogi so bili zavrnjeni, sprejet pa je bil sklep koalicije, po katerem naj bi MORS odbor za obrambo zgolj seznanjal o sklenjenih pogodbah in nabavi najpomembnejše vojaške opreme in oborožitve. Torej post festum, ko so že vse kupčije sklenjene in pogodbe podpisane.

Deli.