Čas je, da Janševa vlada pade, čas je za alternativo

Svet stranke Levica je na ponedeljkovi seji ustanovil pogajalsko skupino za oblikovanje alternativne vlade na osnovi pobude Jožeta P. Damjana in sopodpisnikov. Ker se Janez Janša in njegova nesposobna in koruptivna vlada namesto z reševanjem problemov ukvarja s podrejanjem neodvisnih institucij, kadrovskim čistkam in privatizacijo zdravstva, mora čim prej pasti.

 
Včeraj so se že prvič sestali koordinator in predsedniki opozicijskih strank z Jožetom P. Damijanom. Na sestanku so soglasno ugotovili, da je dokument “Koalicija ustavnega loka” ustrezna podlaga za začetek vsebinskih pogovorov ter sklenili, da začnejo s programskim usklajevanjem skupne platforme z Jožetom P. Damijanom kot kandidatom za mandatarja.
 
To sodelovanje bo v prihodnjih mesecih pred številnimi izzivi: vlada ukinja in združuje neodvisne nadzorne agencije, da bi jih politično obvladovala; prek demografskega sklada skuša ugrabiti državno premoženje; pripravlja popolno podreditev medijev z novo medijsko zakonodajo; kupuje za 780 milijonov nepotrebnega orožja. Medije, banke in podjetja prodajajo oligarhom, zbranim okrog Viktorja Orbana, Janša, ki se predstavlja kot nacionalist, spreminja Slovenijo v vazalsko državo sosednje Madžarske.
 
Priprava skupne platforme na osnovi besedila “Koalicija ustavnega loka” z ambicijo konstruktivne nezaupnice vladi za opozicijo pomeni naslednji korak naprej. Najpomembneje pa je, da se ta oblikuje skozi vsebinsko povezovanje, ki ima za ambicijo presekati tako z janšizmom kot eno izmed različic novega skrajnega desničarstva, ki so se razpredle povsod po svetu, kot tudi z bivšo neoliberalno “normalnostjo”, v kateri je janšizem zrastel. V odgovor je treba presekati s korupcijo, zmanjšati razkorak med politiko in ljudstvom, ter očrtati razvojno in socialno politiko države za naslednji dve leti.
Začetki so obetavni. Štiri stranke, ki štejejo 39 poslancev, se z izhodišči strinjajo. Sledi nadgrajevanje programske osnove, pogovori o alternativni vladi in odgovor na vprašanje, kako zagotoviti manjkajočih sedem glasov.
Deli.