Božičnica ne sme biti manjša zaradi bolezni ali starševskih obveznosti!

V Levici opozarjamo na kršitve pravic zaposlenih pri izplačilu letne nagrade za poslovno uspešnost podjetja (božičnice). V ta namen sklicujemo nujno sejo komisije za človekove pravice, na kateri bomo zahtevali ukrepanje!

Po dostopnih podatkih sodeč so v mnogih podjetjih prisotna diskriminatorna merila in sporni interni pravilniki, ki vplivajo na višino božičnic. Zaposlenim se zmanjšuje ali celo odvzema božičnico zaradi upravičene zdravstvene odsotnosti, nosečnosti, starševstva ali resnejših zdravstvenih stanj. Obstajajo podjetja, kjer ti božičnico zmanjšajo za 3 % za vsak dan bolniške odsotnosti od prvega dne naprej!
Medtem pa hoče vlada premakniti prag davka na individualne dodatke za poslovno uspešnost, kar je pisano na kožo direktorjem, ki si za nagrado izplačujejo večkratnike povprečnih plač. Njih ne bo nihče kaznoval, ker so si upali zboleti v času, ko bi morali delati. Da ne omenjamo vseh tistih revnih zaposlenih, prekarno zaposlenih in brezposelnih, ki božičnic ali drugih dodatkov tudi letos ne bodo videli niti od daleč.

Božičnica, bolniška in starševski dopusti so pridobitve delavskega gibanja. Izborili so jih delavci, ki s svojimi rokami in glavami bistveno prispevajo k delovanju podjetja. Zato ob koncu leta postavljamo zahtevo, ki bi morala biti samoumevna: poštena božičnica brez diskriminacije za vsakega zaposlenega!

Deli.