Čestitke MAS-IPSP za zmago v Boliviji

Levica čestita Gibanju za socializem (MAS-IPSP) in kandidatoma za predsednika in podpredsednika Bolivije Luisu Arceju in Davidu Choquehuanci za zmago na nedeljskih volitvah v Boliviji. Gre za prve volitve po lanskoletnem mehkem državnem udaru ter prisilnem odstopu in izgonu voditelja MAS, Eva Moralesa.

Čeprav bodo rezultati uradni šele v sredo, je zmaga MAS očitna s 52,4 % glasov v primerjavi s 31,5 %, ki jih je dosegel sredinski kandidat Carlos Mesa. Ultradesničarski kandidat Luis Fernando Camacho je zbral le 14,1 % glasov. Zmago Arcea in Choquehuance je prepoznala tudi samooklicana predsednica Jeanine Áñez, ki je prevzela oblast po Moralesovem izgonu in izbruhu nemirov v Boliviji.

S to zmago se demokracija in suverenost vračata v Bolivijo. Pa čeprav je desnica hotela na vsak način preprečiti  zmago dvojici  Arce-Choquehuanca. Še nekaj dni pred volitvami so predstavniki prehodne vlade Jeanine Áñez grozili in napadali mednarodne opazovalce volitev ter ustrahovala bolivijsko ljudstvo s paradiranjem vojakov na ulicah. Spomin Bolivijcev na lanske pokole v Senaki in Sacabi s strani pučistične vlade pa je še vedno svež in čustven.

Izid teh volitev je tudi dokaz o neresničnosti očitkov o množičnem goljufanju na lanskih volitvah, na katerih je prav tako zmagal MAS z Moralesom na čelu, saj je ljudstvo Bolivije še enkrat in še bolj množično izrazilo svojo podporo MAS. 

Pri tem ne gre spregledati pomembnega dela, ki so ga opravili mednarodni opazovalci volitev, ki so skrbeli za transparenten in demokratičen proces ter predstavljali branik pred ekscesi oblasti, kljub grožnjam in incidentom, katerim so bili tudi sami izpostavljeni. Ponosni smo, da je med njimi tudi Valentina Škafar, članica Levice.

Zmaga MAS daje upanje, da bo “roza plima”, val prevzemov oblasti s strani latinoameriških naprednih političnih gibanj okreval, kljub imperialističnim apetitom ZDA in kljub  orkestriranim sodnim pregonom proti voditeljem, kot sta Dilma Rousseff in Luiz Inácio da Silva (Brazilija) ali Rafel Correa (Ekvador).

Bolivijski narod je izrekel odločen ne trdemu kapitalizmu, rasizmu in ultrakonservatizmu, kjer se (bela) peščica na veliko okorišča z izkoriščanjem narave in (indijanske) večine. V Levici pozivamo, da se ljudska volja Bolivijcev spoštuje in da bodo vlada in opozicija v strpnosti, miru in sodelovanju poskrbela za dobrobit te pluralne latinskoameriške države, ki jo nedvomno čakajo veliki izzivi.

Upamo, da bomo podobno zmago videli tudi na prihajajočem plebiscitu v Čilu 25. oktobra, na predsedniških volitvah v Venezueli 6. decembra in Ekvadorju februarja 2021.

Deli.