Kdor misli, da je 9/10 prijav spolnega nasilja lažnih, nima kaj početi na čelu zdravstvene klinike

Bojan Zalar, direktor psihiatrične klinike v Ljubljani, se je na današnji tiskovni konferenci branil pred očitki o ignoriranju prijav nasilja z naslednjim argumentom:

»Dvajset let nazaj je bilo prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet res. Danes pa od desetih ne vem če je ena res, ker je to del nečesa. Del sistema.«

Kdorkoli, ki misli, da imamo težave s porastom lažnih pričevanj zaradi nekakšne preobčutljivosti družbe, izkazuje popolno neprimernost za položaj direktorja neke zdravstvene ustanove, torej natanko tistega tipa institucije, od katere pričakujemo občutljivost in strokovnost, ko se bodo soočali s tovrstnimi situacijami.
Še huje, psihiatrična klinika in njen direktor se prav te dni soočata z resnimi očitki in prijavami o zlorabah in izživljanju nad pacienti. Današnja izjava ponovno meče resen dvom na njihove trditve o strokovnosti svojega postopanja.
Stanje je v resnici prav nasprotno. Zgodi se, da je dejanje spolnega nasilja skupine nad mladoletnico celo dobesedno posneto na kamero, pa to za sodišče ni zadosten dokaz o posilstvu. Soočene z neenakimi razmerji moči, družbeno stigmatizacijo in nerazumevanjem pristojnih institucij, žrtve enostavno ne prijavljajo primerov spolnega nasilja.

Kako globoko seže nerazumevanje te problematike, priča današnja izjava Bojana Zalarja. Ob dejstvu, da govorimo o direktorju zdravstvene ustanove, sodnem izvedencu in celo o večkratnem potencialnem kandidatu za ministra v preteklih vladah, se v nečem z Zalarjem lahko strinjamo. Grozljiv odnos do pojavov spolnega nasilja je zagotovo “del sistema”.

Deli.