Prebivalci Berlina na referendumu za odkup stanovanj v lasti korporacij

Poleg zveznih volitev je to v nedeljo v Berlinu potekal tudi referendum o pobudi, da naj mestna oblast z odkupom nacionalizira več kot 240 tisoč stanovanj, ki so v rokah privatnih korporacij. Prebivalci Berlina, ki imajo dovolj vrtoglave rasti najemnin, evikcij in gentrifikacije številnih mestnih četrti, so referendumsko pobudo podprli z rezultatom 56,4 odstotkov za (39 odstotkov proti).

Omenimo še, da vsak četrti prebivalec Berlina nima volilne pravice zaradi restriktivne nemške zakonodaje na področju državljanstev – glasovi priseljenskih skupnosti pa bi se zagotovo poznali na še odločnejši podpori referendumski pobudi.
Težave, ki pestijo Berlinčane, so identične tistim, ki jih doživljamo pri nas. Vseslovensko povprečje cen rabljenih stanovanj se je v zgolj letu dni dvignilo za 11,2 odstotka. Gradnja neprofitnih najemnih stanovanj stagnira že 30 let, medtem pa se Ljubljana, obala in druga mesta polnijo z luksuznimi nepremičninami in hoteli. Mnoga med temi stanovanji ostajajo prazna, saj služijo zgolj kot investicija za oplajanje kapitala. Hkrati so samouresničujoča prerokba – iz vnaprejšnje prodaje luksuznih stanovanj se tovrstne gradnje sploh financirajo, hkrati pa še dodatno pregrevajo nepremičninski trg in dvigujejo cene.
Referendumska kampanja, ki so jo uspešno izpeljali prebivalci Berlina pri kar 75-odstotni volilni udeležbi, dokazuje, da “nacionalizacija” ni nekakšen rdeči teror z bajoneti nad podjetniško svobodo in kmečko zemljo, kot to slikata desnica in sredina pri nas. Je popolnoma legitimen ukrep, s katerim se politična skupnost demokratično odloči, da nameni prednost realnim družbenim potrebam pred nebrzdanim delovanjem trga.

Če nepremičninski trg ne poskrbi za dostopno streho nad glavo, naj za to poskrbi skupnost!

Deli.