Podpora današnjemu shodu za begunce, zaprte v Postojni

Center za tujce v Velikem Otoku pri Postojni je mesto, kamor je policija z začetkom junija brez vsake zakonske podlage začela zapirati prestrežene migrante z namenom, da jim sistematično otežuje vlaganje prošenj za azil in jih brez obravnave odstrani iz države.

Več sto zaprtih prosilcev za azil, med njimi tudi mladoletniki, je nameščenih v 20 kontejnerjih znotraj opuščene industrijske hale, brez oken, v skrajno neprimernih pogojih. Na sto oseb je na voljo le dvoje stranišč, higienske razmere nevzdržne, ujetniki brez ustrezne zdravstvene oskrbe. Taborišče je pod strogim nadzorom policije, na vse vhode v objekt so nameščene kovinske rešetke, skoznje migranti dobijo hrano. Center za tujce je dobesedno zapor, namenjen pridržanju in omejitvi gibanja tujcev, le pogoji za bivanje so veliko slabši in pod standardi, ki so določeni za zapore.

Priprtim je onemogočen vstop v azilni postopek, dostop do informacij in pravne pomoči. Tudi po izraženi nameri po azilu se jih prisilno deportira. Ker ne prejmejo odločb o odvzemu prostosti, se ne morejo pritožiti. Novinarjem vstop v center ni dovoljen.

V »postojnskem peklu« so zaprti 24 ur dan, 7 dni v tednu, vse dokler se ne odrečejo pravici do azila ali pa jih na prostost izpusti sodišče z razveljavitvijo odločbe o omejitvi gibanja. Zato so se zaporniki zaradi katastrofalnih razmer zatekli v gladovno stavko, ki jo je policija razgnala z vstopom v hangar s policijskimi psi.

Varuh in specializirano državno tožilstvo se ne odzivata, varuh je obiskal center enkrat. Upravno sodišče redno od enega primera do drugega ugotavlja nezakonitost pridržanja. V primeru deportiranega migranta iz Kameruna je ugotovilo kršenje pravic in določilo odškodnino. Podobnim sodnim razveljavitvam zaradi izročanja beguncev nasilnim policijskim aparatom na Hrvaškem, v Bosni in na Madžarskem smo priča tudi drugod po Evropi.

Danes ob 17h bo pred Centrom za tujce v Postojni organiziran shod v podporo ujetnikom: Zaprimo koncentracijska taborišča. Pridružujemo se zahtevi, da se koncentracijsko taborišče zapre in ustavi množični izgon na Hrvaško, ki ogroža številna življenja.

Slovenija je kot članica vojaških in gospodarskih struktur imperialističnih držav soodgovorna za krizna žarišča, državljanske vojne in globalno neenakost, ki begunce silijo k begu od doma. Najmanj, kar lahko zahtevamo, je, da naša država deluje v skladu s humanitarnim in mednarodnim pravom, ki naj bi mu bila zavezana!

Deli.