Asta Vrečko: Prenavljamo 20 let star zakon o medijih

Na Ministrstvu smo pripravili nov Zakon o medijih, ki bo v javni razpravi do konca januarja. Prenovo medijske zakonodaje smo napovedali že v začetku mandata, saj je veljavni zakon o medijih star že več kot 20 let ter ne sledi aktualnim spremembam v stroki in tehnologiji. Aktualna zakonodaja tako ne zajema novih medijev, nima učinkovitih ukrepov za varovanje medijske raznolikosti in ne omogoča sodobnih državnih spodbud za kakovostne medije.

Pripravili smo nov in sodoben medijski zakon za 21. stoletje z glavnim ciljem pravice do celovite obveščenosti. Izhodišča zakona so: varovanje svobode izražanja, zagotavljanje celovite obveščenosti prebivalk in prebivalcev Slovenije, avtonomija novinarjev in neodvisnost medijev ter spodbujanje in zaščita medijske raznolikosti.

Glavne novosti zakona so:

  • razširjena definicija medija, ki zajema nove oblike medijev;
  • transparentnost lastništva, pregledno financiranje medijev in državnega ter političnega oglaševanja;
  • prvič je opredeljena pravna podlaga za možnost izvajanja širših državnih spodbud medijem;
  • posebni postopki glede ugotavljanja koncentracij lastništva;
  • omejevanje sovražnega govora;
  • uporabi umetne inteligence v medijih je namenjeno celo poglavje.

Zakon upošteva najnovejše smernice Evropske unije tako glede Akta o umetni inteligenci, ki je bil pravkar sprejet, kot Evropskega akta o svobodi medijev, ki je tik pred sprejetjem, in smo pri njegovem oblikovanju aktivno sodelovali tudi na Ministrstvu za kulturo.

Deli.