Asta Vrečko ob stodnevnici vlade

»100 dni vlade. V stranki Levica smo prvič stopili v vlado. V tem času smo tako na svojih resorjih dela, sociale, družine in enakih možnosti ter kulture naredili že kar nekaj pomembnih sprememb in z dejanji pokazali, da stojimo za svojimi besedami. Od pomoči najšibkejšim, energetskega dodatka, do družinskega zakonika.

Na resorju kulture smo vzpostavili odlično ekipo sodelavk in sodelavcev. Najprej je bil v parlamentu sprejet nov RTV zakon, ki sedaj čaka na referendum, na katerem ne dvomim, da bomo še enkrat dokazali nujnost in upravičenost zakona, kajti stanje na javni televiziji je povsem nevzdržno in vsak dan bolj kaže na problematiko sedanje ureditve. EPK 2025 Nova Gorica smo uvrstili v načrt razvojnih programov in se končno, po 30 letih zavezali k prenovi Drame, kjer že intenzivno delamo na nadaljnjih korakih. V javno razpravo smo dali nov pravilnik o strokovnih komisijah, začeli z delom na področju uporabe slovenščine na Netflixu in drugje ter sistematično začeli z delom na področju kulturnih politik in v ta namen ustanovili nov direktorat, če omenimo nekaj najbolj vidnih stvari, s katerimi smo se ukvarjali v teh 100 dnevih. Seveda pa je vse to le začetek, pred nami so veliki izzivi in skupaj jih bomo reševali v prid kulture in ljudi.
V Levici smo seveda tudi navajeni najrazličnejših napadov in diskreditacij (nenazadnje so nas hoteli še nedolgo nazaj prepovedati, ob tem da nam seveda ne morejo ničesar očitati, nobenih afer, nobene korupcije, zgolj načelno delo za ljudi). A vendarle so tokrat presegli same sebe. To sicer ni nepričakovano, kaže pa, da je Levica v političnem prostoru še vedno trn v peti marsikomu, saj se zavzemamo za spremembe, za solidarnost, za pravičnost, za mir, za trajnostno in vključujočo družbo, za ekosocializem. Nedavno širše družbeno dogajanje vse bolj tudi kaže, da je to prava pot za prihodnost.

Kot je rekel koordinator Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec v zaključku nagovora ob 100 dnevnih vlade: “Vsi se zavedamo, da bo prihajajoča zima težka. Ampak to ne pomeni, da bomo mi na svoje obljube pozabili. Naredili bomo vse, da bo zima težka za nas v vladi, ne pa tudi za ljudi.”«

Deli.