Astino posvetilo Luki

Posvetilo koordinatorice Aste Vrečko Luki Mescu

Še zbiram vtise in misli ob nastopu na to odgovorno funkcijo, ob tem pa ne morem mimo osebe, ki mi jo je predala. Luko Mesca sem spoznala med študijem, kjer sva se hitro znašla v skupnih bojih študentskega organiziranja, protestov, organiziranja predavanj, prvomajskih šol, zasedbe fakultete …

Prvič po mnogih letih smo v javnem prostoru začeli govoriti o kapitalizmu, socializmu, razrednem boju in potrebi za drugačno družbo. Nato smo povsem zanesenjaško iz pogorišča gospodarske krize, ki je našo generacijo povsem onemogočila, pred desetimi leti ustanovili Iniciativo za demokratični socializem, ki je z združitvijo s TRS prerasla v Levico. Luka je bil vedno na čelu našega političnega projekta. Iz gibanja nas je popeljal v parlament in nato v vlado.

A ne le kot obraz, prispeval je številne pomembne politične usmeritve, razmisleke, besedila, razprave, prispevke k programu. Je izjemno široka in načitana oseba, artikuliran in razumevajoč sogovornik. V političnih debatah jasno in odločno zagovarja stališča, a je zelo povezovalen. Vse to je odražalo tudi njegovo kooordinatorstvo. V desetih letih vodenja Levice, stranke, ki se bori proti kapitalističnem izkoriščanju ljudi in narave, stranke, ki ima s strani najvplivnejših več sovražniikov kot prijateljev, stranke, ki se načelno in brezkompromisno bori za dostojno življenje ljudi, stranke, v kateri je zelo živa tudi notranja demokracija, mu marsikdaj ni bilo lahko.

Z Luko sva v teh letih delila mnoge lepe in tudi manj prijetne trenutke. Takrat človeka tudi resnično najbolje spoznaš. Od njega sem se v vseh pogledih zelo veliko naučila in se še učim. Brez Luke Mesca ne Levica ne slovenska politka ne bi bili takšni kot sta. Brez dvoma je eden najbolj nadarjenih politikov in retorikov v Sloveniji. A naprej je krasen človek, prijatelj in tovariš.

Hvala, Luka. Na nove skupne zmage in boje za družbene spremembe.

 

Deli.