Koordinatorica Asta Vrečko ob državnem prazniku

Foto: Jani Pavlin

Prazniki so priložnost, da pogledamo na prehojeno pot in si zastavimo cilje za prihodnost. Ob osamosvojitvi je bilo v ustavo zapisano, da smo socialna država, da lastnina opravlja tudi socialno in ekološko funkcijo ter da se zavzemamo za politiko miru in nenasilja.

Na žalost je poosamosvojitveno obdobje spremljala tudi politična privatizacija in razprodaja družbenega premoženja, kar je določene regije, družbene razrede in panoge pahnilo na rob preživetja. Danes še vedno čutimo posledice napačnih odločitev, zaradi katerih smo kot država  izgubili številna domača podjetja in s tem pomemben del naše suverenosti, h kateri smo stremeli pred triintridesetimi leti. Prepogosto se je z družbeno lastnino ravnalo kot z zasebno. V politiki in družbi pa je nujno zavedanje moči kolektivnega nad individualnim. 

Najbolj pereči problemi današnjega časa so uničevanje okolja, razbijanje skupnega in spodbujanje napetosti in sovraštva do soljudi.

Vendar imamo tudi veliko stvari, na katere smo v Sloveniji lahko upravičeno ponosni. Živimo v miru, imamo socialno državo in lepo naravo. Včasih pozabimo, da smo zaradi tega med bolj priviligiranimi na svetu. Čeprav smo mlada država, imamo bogato in dolgo zgodovino. Kljub temu da smo majhni, smo tudi veliki. To dokazujejo uspehi naših umetnikov, športnikov, znanstvenikov, podjetnikov, izumiteljev. Občasno tudi politike. Odločitev o priznanju Palestine je bila takšna zaveza k človečnosti in miru – vrednotam, h katerim smo se zavezali ob osamosvojitvi. 

Prazniki so tudi trenutki, ko moramo prisluhniti glasu zgodovine. Ta nas uči, da družbe ne smemo graditi na sovraštvu, izkoriščanju in izključevanju. Naša naloga je, da oživimo dobronamerne ideje preteklosti in zgradimo družbo solidarnosti, kjer bo vsak lahko dostojno živel od svojega dela, kjer bo poskrbljeno za šibke, za varno starost, dostopno javno zdravstvo, streho nad glavo in uresničitve potencialov za vsakogar. Na nas je, da ne uničimo okolja, v katerem živimo, da ne dopustimo, da bodo naši otroci naravo lahko videli le še v muzejih. Čas je, da ustvarimo trenutek zgodovine, ki bo zapustil svet v boljšem stanju, kot smo ga prejeli. 

Čestitke ob državnem prazniku!

Deli.