Asta Vrečko: Čestitke ob dnevu zmage nad nacifašizmom v Evropi

Na današnji dan praznujemo dan zmage nad fašizmom v Evropi. Spominjamo se partizanov in partizank Jugoslavije, Italije, Poljske, Albanije, borcev nemškega podtalja in francoske makije, judovskih vstajnikov, sovjetskih rdečearmejcev in nasploh vseh naprednih ljudi, ki so se borili v zavezniških vojskah.

Ampak množice niso prijele za orožje samo zato, da bi izkoreninile fašizem. Borile so se tudi zato, da se ne bi nikoli več povrnil stari družbeni red, poln revščine, krivic in neenakosti, v kakršnem se je fašizem sploh lahko porodil in zavladal. Številni spopadi druge svetovne vojne so bili tako hkrati socialne revolucije, kmečke vojne, narodnoosvobodilni boji in protikolonialni upori.
Bilanca teh bojev nam razodeva, da je bilo – strahotnim žrtvam navkljub – neprimerno lažje premagati fašizem kot pa odpraviti kapitalizem. Končalo se je s kompromisom, ki smo ga na zahodu poznali kot državo blaginje. Tudi to je bil velik dosežek, vendar do danes v marsičem ponovno izgubljen.
Najbolj tragično so bili dosežki povojne dobe pokopani na naših prostorih. Devetdeseta leta niso bila katastrofalna le zaradi vojn, etničnih spopadov in nacionalizmov, temveč tudi zaradi razlastitev delovnih ljudi in izgube družbene vizije, ki je verjela v demokratične in tovariške odnose vse od delovnega mesta pa do mednarodne politike.
Zato ohranjamo spomin na NOB v vsej njegovi polnosti – ne pa očiščenega vsega, kar je kasnejšim političnim elitam prenehalo bilo pogodu.
Medtem pa boj za pravičnost, demokracijo in socialistično družbo začenjamo znova.

SF/SN

Deli.