Ministrica dr. Asta Vrečko o umiku podelitve nagrade palestinski pisateljici Adanii Šibli

Danes popoldne se s svečano otvoritvijo začenja frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo Slovenija častna gostja. Ob tem pa ne moremo mimo aktualnih dogodkov in napovedane preložitve podelitve nagrade LiBeraturpreis palestinski pisateljici Adanii Šibli, ki bi se morala zgoditi v sklopu sejma.

Kultura in umetnost ne smeta biti podvrženi izrabljanju v politične namene in ustvarjanju novih delitev. Kultura in umetnost sta tista, ki spodbujata dialog, razumevanje drugega in mnogotere pozicije, pomagata reflektirati zapletene odnose in družbene situacije. Z branjem knjig se nam odpirajo različni svetovi, spodbuja razumevanje, solidarnost in strpnost.

Žal se pogosto zgodi, da sta kultura in umetnost koalteralni žrtvi aktualnih političnih dogajanj in obračunavanj, ki odnesejo pozornost stran od avtorjev in sporočil, tudi političnih, ki jih nosijo s svojimi deli. Na Ministrstvu za kulturo zagovarjamo svobodno delovanje in izražanje umetnikov in podpiramo avtonomijo programskega snovanja ne glede na spol, starost, nacionalno pripadnost, veroizpoved ali politično prepričanje.

Ustvarjalci in ustvarjalke ne predstavljajo političnih stališč voditeljev svojih držav, ampak svoje delo in nam z njm pomagajo kritično misliti in razumeti tako svet okoli nas kot v nas. Ne smemo pozabiti, da prav zaradi oboroženih konfliktov in vojn trpi mnogo ustvarjalk in ustvarjalcev po vsem svetu. Številnim je onemogočeno delo, pogosto so zaradi svoje kritičnosti tudi tarča napadov. Zato je knjižni sejem v Frankfurtu priložnost, da ponovno potrdimo našo zavezo k varovanju svobode in avtonomije umetniškega izražanja.

Knjižni sejem je lahko priložnost za odpiranje dialoga, osvetlitev trpljenja civilistov v tej in drugih vojnah ter pošiljanje sporočila miru in spoštovanja mednarodnega prava. Vključno z Ženevsko konvencijo in zahtevo po takojšnji humanitarni oskrbi civilnega prebivalstva v Gazi. Napad Hamasa na izraelske civiliste je nedopusten in ga ne smemo relativizirati. A če se ne bomo začeli pogovarjati o urejanju položaja Palestincev, se bo spirala nasilja le še poglabljala. Odpovedi že napovedanih dogodkov ne prispevajo k reševanju problema, temveč ga samo umikajo z našega vidnega polja in s tem povzročajo samo še dodatno nezadovoljstvo.

Slovenija v Frankfurtu predstavlja tudi Manifest o poglobljenem branju, ki nas opominja prav na to, da če želimo razumeti kompleksnost sveta in družbe okoli nas, potem si v tem hitrem svetu podajanja informacij moramo vzeti čas za branje in razmislek.
Naj bo to sporočilo knjižnega sejma, vzmemimo si čas za razumevanje, čas za branje in pogovore ob knjigah. Iskanje rešitev za dolgoročen mir namreč ne bo uspešno, če se ne bomo spodbujali dialoga.

Deli.