Assange, Snowden, Manning za Nobelovo nagrado za mir

Violeta Tomić je odboru za Nobelovo nagrado za mir predlagala, naj letošnjo nagrado prejme trojica Julian Assange, Edward Snowden in Chelsea Manning. Poslanka je izkoristila pravico nominiranja kandidatov, ki jo pravila norveškega odbora za Nobelovo nagrado dodeljujejo poslancem nacionalnih parlamentov, preteklim nagrajencem, določenim sodnikom, akademikom in nekaterim drugim skupinam.

Spoštovani člani Nobelove komisije!

S tem pismom se pridružujem pozivom za nominacijo Juliana Assangea, Chelsea Manning in Edwarda Snowdna za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021.

Verjamem, da so omenjeni posamezniki junaki našega časa, v katerem pravici do zasebnosti in prostega dostopa do informacij nikakor nista samoumevni. V svojem razkrivanju neprecenljivih informacij vsi trije sledijo vrednotam izjemnega altruizma, neomajnosti in poguma. Predstavljajo vrsto novinarstva, na katero bi morali biti kot družba ponosni, namesto da jo preganjamo s pravnimi postopki, ustrahovanjem in fizičnim nasiljem. Predlagani trije posamezniki so tvegali vse – svojo, kariero, službo, blaginjo, osebno varnost in celo življenje – za resnico; in za to si zaslužijo naše najgloblje spoštovanje. Ne morem si predstavljati sveta brez žvižgačev. Sveta, v katerem bi se vsi obnašali kot tisti, ki so – ob grozotah holokavsta, ki so se odvijale pred njihovimi očmi – trdili, da niso vedeli, da niso videli. Ker niso želeli videti!

Vsi trije žvižgači so bili že v preteklih letih individualno nominirani za Nobelovo nagrado za mir; a brez uspeha. Moji razlogi za skupno nominacijo so preprosti. Vsak posebej je odgovoren za nešteto pogumnih dejanj, razkritij nelegalnega delovanja svetovnih sil, ki je povzročilo na milijone smrti – in vsak posebej je ob tem na kocko postavil lastno svobodo in življenje. Skupaj pa njihova požrtvovalnost in nesebičnost predstavljata pomemben dokaz veličine človeškega duha.

Julian Assange je trenutno zaprt v Združenem kraljestvu. Tudi po razsodbi, da ustanovitelj portala WikiLeaks ne sme biti izročen Združenim državam Amerike, je še vedno zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh, v nečloveških razmerah, ki škodujejo njegovemu psihičnemu in fizičnemu zdravju.

Edward Snowden se je v iskanju azila zatekel v Moskvo. Pred kratkim je prejel rusko državljanstvo, domov v Združene države Amerike pa se ne sme vrniti, saj mu tam grozita aretacija in dosmrtni zapor. Njegova razkritja so ključnega pomena za ljudi po vsem svetu in imajo globok in dolgotrajen vpliv na pravo, politična načela in politiko. Snowdna so zaradi njegovih razkritij glede nadzorovanja s strani obveščevalnih služb nagradile različne publikacije in organizacije. Na podlagi štirikrat večjega števila glasov od ostalih kandidatov je bil izbran tudi za osebnost leta 2013 po izboru britanskega časnika Guardian.

Chelsea Manning je ena najbolj znanih političnih zapornic našega časa. Njena dejanja so prispevala k razkritju vojnih zločinov, pomagala zanetiti vstaje, znane pod poimenovanjem arabska pomlad, in povzročila umik večine vojaških sil Združenih držav Amerike iz Iraka leta 2011. 28-letna bivša vojaška obveščevalna analitičarka je portalu WikiLeaks posredovala na stotisoče zaupnih dokumentov, da bi razkrila vojne zločine in kršitve človekovih pravic, javnosti pojasnila ozadje vojn v Afganistanu in Iraku ter osvetlila delovanje ameriške diplomacije po vsem svetu. Po mesecih ekstremnega trpljenja, zaradi katerega je v zaporu skoraj umrla, je bila marca 2020 izpuščena na prostost. Še vedno pa se sooča z izjemno težko finančno situacijo zaradi kazni, ki je posledica njenega pogumnega nasprotovanja pričanju v škodo Juliana Assangea.

Naštela sem le delček prispevkov Juliana Assangea, Chelsea Manning in Edwarda Snowdna k prizadevanju in borbi za trajni mir.

Njihova dejanja so razkrila strukturo zlorab in vojne; in okrepila strukturo miru. V zameno so bili vsi trije prisiljeni žrtvovati prav tiste svoboščine, pravice in priložnosti, ki so si jih prizadevali obraniti.

Nobelova nagrada, podeljena Julianu Assangeu, Chelsea Manning in Edwardu Snowdenu, ne bo le počastila njihovih individualnih dejanj, temveč bo priznala ključni pomen tveganj in žrtev, ki jih prepogosto doživljajo tisti, ki želijo zagotoviti mir in svobodo vsem.

Nobelova komisija lahko s podelitvijo Nobelove nagrade za mir zavaruje in reši življenja treh braniteljev miru. S tem dejanjem boste počastili spomin Alfreda Nobela in vlili upanje novinarjem, založnikom, avtorjem in vsem nam, ki stremimo za resnico in mirom.

S spoštovanjem,
Violeta Tomić,
poslanka Levice v Državnem zboru Republike Slovenije, članica PACE

Deli.