Pismo podpore shodu proti kriminalizaciji novinarstva

V Levici podpiramo prizadevanja za osvoboditev Juliana Assangea ter za svobodno in neodvisno novinarstvo. Zato se bomo udeležili globalnega protesta proti kriminalizaciji novinarstva. V Ljubljani bo shod potekal v ponedeljek, 24. februarja, ob 15.00 pred britanskim veleposlaništvom na Trgu republike v Ljubljani.

FB dogodek >>

Ustanovitelj in urednik spletne strani WikiLeaks Julian Assange je od aprila 2019 zaprt v Združenem kraljestvu. 24. februarja se začenja postopek presoje o izročitvi ZDA, kjer je Assange obtožen razkrivanja tajnih dokumentov. Če bo izročen, mu grozi dosmrtna ječa v skupni višini tja do 170 let.

Julian Assange je imel kot urednik spletne strani WikiLeaks ključno vlogo pri razkrivanju vrste obveščevalnih, vojaških, okoljskih, korupcijskih in drugih afer, v katere so bile vpletene vlade številnih držav in različne organizacije. Med drugim je spletna stran objavila izvirne dokumente, ki dokazujejo, da so ZDA v Iraku in Afganistanu ter v zaporu v Guantanamu izvrševale vojne zločine. Razkrili so tudi razširjenost vohunjenja za državljani ZDA in drugih držav brez ustreznih pravnih podlag.

Wikileaks je razkrival tudi nepravilnosti v Sloveniji. Na primer to, da je predsednik Borut Pahor leta 2010 favoriziral ameriško korporacijo Westinghouse pri gradnji drugega bloka JEK – v zameno za fototermin pri Baracku Obami.

Zaradi objave dokumentov žvižgačev, kot sta Chelsea Manning in Edward Snowden, je Assange že leta pod drobnogledom organov pregona v ZDA in drugih državah. »Roki pravice«, ki očitno služi interesom najmočnejših držav, se je nekaj let izogibal z življenjem na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ko mu je Ekvador po menjavi oblasti odvzel status političnega begunca, so ga britanske oblasti prijele in zaprle.

V nečloveških razmerah v zaporu zdaj čaka na sojenje. Pred nekaj dnevi je 177 zdravnikov iz 18 držav pozvalo britanske oblasti, naj prenehajo z mučenjem Assangea in poskrbijo za ustrezno zdravstveno oskrbo, saj je politični zapornik v izjemno slabem stanju in podvržen kaznovalnim prijemom, kakršni so v uporabi za najnevarnejše zločince.

Vendar Julian Assange ni zločinec, temveč branik svobode govora, neodvisnega novinarstva in pravice javnosti do obveščenosti. V današnjem času lažnih novic, zavajanja in političnega manipuliranja je vzor vsem, ki si prizadevamo za vrednote informiranosti in transparentnosti.

Proces, ki se začenja v ponedeljek, je dokaz, da izza lepih fasad zahodnih demokracij še vedno velja načelo, da zmaga pravica najmočnejšega. V Levici zato izražamo solidarnost s človekom, ki je tvegal vse, da se je temu načelu postavil po robu.

Deli.