Slovenska vlada naj ponudi politični azil Julianu Assangeu

Predsednik Ekvadorja je odvzel politični azil Julianu Assangeu in s tem omogočil britanski policiji da vstopi v poslopja ekvadorske ambasade v Londonu in ga aretira.

Gre za vrhunec s strani ZDA organiziranega večletnega napada s ciljem diskreditiranja novinarja in žvižgača, ki je s svojim delovanjem objavljal in razkrival pristne dokumente, ki pričajo o spornih, koruptivnih in kriminalnih praksah več vlad in organizacij.

Umik političnega azila za Juliana Assangea s strani ekvadorske vlade in aretacija ustanovitelja Wikileaksa s strani britanske policije sta sramotni dejanji, ki predstavljata kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava ter ogrožata svobodno in neodvisno novinarstvo. Obenem je to tudi močan napad na vpogled javnosti v prakse vlad in njihovih agencij, ki omejujejo posameznikovo svobodo. Ekvadorska vlada je s preklicem kršila zavezo, ki so jo številni predstavniki v OZN večkrat izrazili, da bi zaščitili Juliana Assangea.

Vodja poslanske skupine Levica dr. Matej T. Vatovec javno poziva slovensko vlado, naj stori vse, kar lahko, da prepreči izročitev Juliana Assangea ZDA ter mu ponudi politični azil v Sloveniji. V ZDA se namreč Assange sooča z obsodbo na doživljenjsko zaporno kazen ali celo smrtno kazen zaradi razkrivanja ameriških vojnih zločinov. Upravičeno lahko sumimo, da ne bo deležen pravičnega sojenja.

Deli.