Amazonija SOS

Molk o požigu Amazonije je molk o našem preživetju. Če ne spregovorijo politiki, bomo spregovorile_i prebivalke_ci Zemlje!
(Mladi za podnebno pravičnost)

Svet gori. Ne v prenesenem pomenu, da se povprečne temperature mesec za mesecem višajo in da so posledice globalnega segrevanja vedno bolj opazne. Seveda tudi to drži. Vendar svet dobesedno gori. Od nedavnih požarov v naših krajih in soseščini prek Arktike pa do požarov v amazonskem pragozdu.

Zakaj gori? In zakaj odgovorni bolj kot ne nemočno opazujejo, kako ogenj uničuje naravna bogastva? Ker je neposredni krivec za opustošenje, ki se dogaja pred našimi očmi, svetovni kapitalistični sistem, ki stremi k nenehni rasti, neskončni porabi in neomejenim dobičkom. Da se pri tem ne ozira ne na ljudi ne na okolje, je popolnoma jasno. In če bi odgovorni želeli dejansko nasloviti sistemske vzroke za trenutno stanje, bi morali neposredno priznati, da kapitalizem ne deluje. Da je v vedno globlji krizi. Še več, da aktivno ogroža samo preživetje človeštva.

Seveda pa takšnega priznanja iz ust svetovnih ali slovenskih voditeljev ne bomo slišali. Namesto tega bomo poslušali zlajnane floskule o individualni odgovornosti in nuji po omejevanju potrošništva, obljube o površinskih ukrepih za soočanje s posledicami podnebne krize, dvolične “sočutne” besede, namenjene najbolj prizadetim.

Zato pravimo: Dovolj je! Dovolj je sprenevedanja, dovolj lažnega sočutja in praznih obljub! Ukrepati je treba zdaj!

V ponedeljek, 26. avgusta ob 16h se nam pridružite na shodu Amazonija SOS, ki bo potekal pred brazilskim veleposlaništvom na Trgu republike.

Deli.