Ahmad je rešen pred izgonom!

V Levici pozdravljamo današnji pozitivni razplet primera sirskega begunca Ahmada Šamija, ki mu je še pred nekaj urami grozila nevarnost izgona iz Republike Slovenije.

Vendar je bilo zadnjih 24 ur strahu in negotovosti popolnoma nepotrebnih. Kot je izpostavil udeleženec jutranje solidarnostne akcije, poslanec Miha Kordiš:

“Nobene potrebe ni bilo, da je danes Ahmad v strahu in negotovosti v mrazu stal pred azilnim domom. Čeprav je bil včeraj predsednik vlade Miro Cerar jasen, da do deportacije ne bo prišlo, ta ni bila preklicana. Ministrica Vesna Györkös Žnidar kot kaže ni gledala poročil in se ne odzivala na klice premierja vlade. S svojo samovoljo je ignorirala jasno izraženo voljo najvišjih predstavnikov izvršne veje oblasti. Zaradi premierja, ki nima nadzora nad svojo ministrsko ekipo, in ministrice, ki je tiščala glavo v pesek, se je na kocki znašla pravica Ahmada Šamija do doma, ki si ga je ustvaril v dveh letih bivanja v Sloveniji.”

foto: MMC RTV SLO

Današnja akcija pred azilnim domom je izjemen uspeh, ki je simpatije prebivalcev in prebivalk Slovenije do Ahmadovega primera prevedel v pravočasen javnomnenjski pritisk. Vendar pa ne smemo pozabiti, da ena ugodna razrešitev ne odpravlja vzrokov težav. Miha Kordiš:

“Zaradi današnje pozitivne zgodbe ne smemo pozabiti na vzroke. Slovenija še naprej izganja begunce na podlagi nečloveškega Zakona o tujcih in še vedno so naše meje obdane z žico. Pozdraviti je potrebno današnji trenutek človekoljubnosti in istočasno od vlada zahtevati več: odstranitev žice na meji, zaščito najšibkejših, ki jim grozi deložacija iz lastnih stanovanj in dvig minimalne plače, ki je še vedno pod pragom tveganja revščine.”

Iztekajoči mandat je zaznamovan z vladnimi ukrepi, ki ustvarjajo ozračje strahu in izgube varnosti v družbi. Danes se jim je zoperstavila solidarna skupnost, ki stopi v bran tistim, ki so pomoči najbolj potrebni.

Deli.