Afganistan dokazuje, zakaj bi morala Slovenija izstopiti iz NATO pakta

Umik oz. beg okupacijskih sil iz Afganistana, ki mu je sledil takojšen in popoln poraz marionetne afganistanske vlade in vojske pred talibani, potrjuje kar že dolgo vemo. Da so bile »skupna prizadevanja mednarodne skupnosti«, »izgradnja države« in podobne floskule Natovih ideologov zgolj krinka, s katero so države članice NATO pakta pred domačimi javnostmi opravičevale agresijo, potem pa še dvajsetletno okupacijo Afganistana s strani ZDA, s katero se je uveljavljajo in ščitilo ameriške interese svetovne nadvlade.

Zelo jasno  se pri tem vidi, da je bila edina funkcija sodelovanja Slovenije v tej vojni legitimiranje okupatorske vojske. Edino kar je Slovenija s sodelovanjem pri okupaciji izkazala, je brezpogojna poslušnost gospodarjem v Natu. Danes je bolj kot kadarkoli prej jasno, da NATO ni nobeno obrambno zavezništvo, če je sploh kdaj bilo. Bolj kot kadarkoli prej je jasno, da Slovenija s slepim hlapčevanjem v tej združbi ni pridobila nič. In bolj kot kadarkoli prej je jasno, da članstvo in sodelovanje v NATO paktu ni v interesu naše države. Zato smo v Levici predlagali, da se opravi posvetovalni referendum o  nadaljnjem članstvu Slovenije v Nato paktu in da se v najkrajšem možnem času sprejemejo spremembe zakonodaje, s katerimi bi se pristojnost za odločanje o udeležbah SV na mednarodnih misijah in operacijah prenesla z vlade na poslanke in poslance državnega zbora.

Ameriški okupatorji in njihovi lakaji

Natova »prisotnost« v Afganistanu je bila okupacija. Tako imenovana izgradnja države je bila farsa, afganistanska narodna vojska in vlada pa marioneti pod nadzorom ZDA, ki s svojimi kriminalnimi, korupcijskimi in celo pedofilskimi aferami nikoli nista uživali široke podpore Afganistank in Afganistancev. Komur to ni bilo jasno prej, je postalo jasno ob pogajanjih ZDA za »mirovni sporazum« s talibani, iz katerih je bila afganistanska vlada popolnoma izključena. Dokončno je to postalo jasno, ko sta afganistanska vojska in vlada, ki sta ostali brez podpore NATO okupacijskih sil, pred talibani klecnili v zgolj nekaj tednih.

Razklrilo se je tudi razmerje med ZDA in ostalim okupatorskimi državami, vključno s Slovenijo. Te v pogajanja med ZDA in talibani nikoli niso bile vključene. Niso bile niti stranke v mirovnem sporazumu – v njem ravnanja vseh ostalih držav garantirajo ZDA. Odločitev o begu oz. umiku, so sprejele ZDA, čeprav je okupacija formalno potekala pod okriljem NATA. NATO je ameriško odločitev, po tem ko je bil sporazum že podpisan, le še formalno sprejel. Skupaj z ameriško vojsko so se umaknile tudi vse ostale, pri tem pa kot po nesreči pozabile na vse lokalne kolaborante, katere bi takrat še lahko vzeli s seboj. Seveda, če ne bi s tem izgubili priložnost, da pozornost javnosti od svojega sramotnega poraza pred učenci korana v togah, sedaj ponovno poskušajo preusmeriti v neka kvazi humanitarna prizadevanja za reševanje svojih bivših sodelavcev iz pekla, katerega so jim ustvarili in jih v njem pustili.

Lekcija za Slovenijo

Slovenija je v Afganistanu domnevno uveljavljala svoje nacionalne interese. Zlasti interes skrbi za mednarodno varnost. Slovenska vojska je tam med drugim urila in oboroževala afganistansko vojsko. Koliko smo bili pri tem uspešni govori stanje na terenu. Za vojaško prisotnost ter za donacije afganistanski vojski v orožju in denarju smo v letih vojne porabili okoli 60 milijonov evrov, za humanitarno in razvojno pomoč tej državi pa manj kot 5 milijonov. Samo te številke dovolj zgovorno govorijo o prioritetah Slovenije v Afganistanu – koliko nam je bilo mar za »izgradnjo države« in koliko za slepo hlapčevanje ameriškim prizadevanjem.

Domača vladajoča politika afganistanski fiasko izkorišča za nadaljevanje zgrešenih politik, ki so do fiaska pripeljale. Beg slovenskih vojakov iz Afganistana, kjer so urili afganistansko marionetno vojsko, vladajoča politika vidi kot priložnost za okrepitev slovenskih misij v Iraku in Maliju, kje se spet urijo neke druge marionetne vojske za interese centralnih držav članic Nata. In tudi tam je edini interes Slovenije udinjanje svetovnim hegemonom in čisto nič drugega. Vse to bo od nas terjalo nove izdatke za vojsko, za orožje in tako naprej, kar je v bistvu ta vlada že sprejela.

Zdi se, da se slovenska vladajoča politika iz Afganistanske lekcije nič ne nauči. V resnici se nič noče naučiti. Udinjanje interesom gospodarjev v Natu je skladno z njihovimi osebnimi interesi povečevanja političnega prestiža in lastne veljave v centrih svetovnega imperializma. Ni pa to skladno z interesi delovnih ljudi te države, ki vse od referenduma o vstopu v NATO leta 2003 niso imeli nobene možnosti izreči se o tem, kakšno nacionalno in varnostno politiko hočejo, kakšno vojsko hočejo in kaj bi s to vojsko sploh počeli.

Referendum o 780 milijonov težkih orožarskih rabotah so nam prepovedali. Čas je, da zahtevamo referendum o nadaljnjem članstvu v NATO paktu. Zato smo v Levici na današnjem odboru za obrambo, ki je obravnaval poročilo vlade o uresničevanju Strategije sodelovanja RS v mednarodnih operacijah in misijah, sodelovanju v potekajočih mednarodnih operacijah in misijah v letu 2020 in načrtih prihodnjega sodelovanja, v Levici predlagali spodnje sklepe:

  1. udeležba Slovenske vojske v okupatorski misijah NATO pakta v Afganistanu je  zgrešena in v nasprotju s tretjim odstavkom 124. člena Ustave Republike Slovenije.
  2. v zvezi z nadaljnjim članstvom Republike Slovenije v NATO paktu bi bilo treba opraviti posvetovalni referendum.
  3. v najkrajšem možnem času je treba sprejeti spremembe zakonodaje, ki bi pristojnost za odločanje o udeležbah Slovenske vojske na mednarodnih misijah in operacijah prenesla z vlade na Državni zbor.

 

Deli.