Aaronu Swartzu v spomin

Na današnji dan pred natanko desetimi leti je umrl Aaron Swartz, programer in spletni aktivist, ki je bil kljub rosnim 26 letom v večji ali manjši meri vpleten v številne inovacije, ki so stalnica dandanašnjega interneta: RSS viri, spletna platforma Reddit, označevalni jezik Markup, licenca za prosto rabo Creative Commons, platforma za varna žvižgaška razkritja SecureDrop in še marsikaj drugega.

Predvsem pa je bil Aaron neutruden zagovornik odprtega in svobodnega spleta – kar je tudi privedlo do njegove prezgodnje smrti. Leta 2013 je storil samomor, potem ko je iz baze akademskih člankov JSTOR potegnil večjo količino dokumentov. Zaradi tega dejanja in še preden bi karkoli z njimi naredil, so ga doleteli aretacija, sodni pregon ter izrazito nesorazmerna grožnja do 35 in kasneje do 50 let zaporne kazni.
Nasprotnik, ob katerega je trčil Swartz, je bila skupina monopolističnih akademskih založnikov (Elsevier, Sage, Taylor & Francis …). Njihov poslovni model je, da za oderuškimi cenami zaklepajo veliko večino znanja, ki ga (zanje zastonj ali celo proti doplačilu) proizvedejo predavatelji, raziskovalci in študenti z univerz in inštitutov po celem svetu.
Namesto da bi to znanje neovirano služilo napredku človeštva, je postalo tržno blago in plen v izkoriščevalski industriji znanstvenih objav (ki so pogoj za zaposlitev in napredovanje na težko dosegljivih delovnih mestih v akademskem svetu).
Toda znanje je edina dobrina, ki je dostopna v neomejenih količinah in ki ga lahko brez izgube predajamo naprej vsakomur, ki ga išče. To je bila vizija Swartza in njegovih somišljenikov: internet kot prostor nove družbene paradigme, v kateri najvišjega mesta ne bi zasedali privatna lastnina in kovanje dobičkov, temveč svobodno uresničevanje posameznikovih potencialov in neoviran družbeni napredek.

Ta vizija živi naprej: v odprtokodnih programih, v odprtih znanstvenih revijah, v remiks kulturi ter nasploh v živahnem in spotanem kreativnem duhu svetovnega spleta. Zato, ko boste naslednjič iskali članek ali knjigo na sci-hubu ali libgenu, ki si ga sicer ne bi mogli privoščiti, se spomnite Aarona Swartza, mučenika v boju za osvoboditev dostopa do informacij. Slava mu!

Deli.