Samo Levica izrecno proti oboroževanju na račun zdravstva

Medtem ko minister za zdravje govori, da bo zdravstvu težko zagotoviti iz proračuna vsak milijon, ko denarja za manjkajočih 10 tisoč javnih stanovanj in za 10 tisoč manjkajočih postelj v domovih za starejše brez vsakršne razrpave preprosto ni, so poslanke in poslanci v prvem branju na današnji izredni seji državnega zbora potrdili zakon, s katerim se namenja 780 milijonov evrov za nakupe orožja po diktatu in za potrebe NATO pakta. Izrecno proti zakonu je bila edino Levica.

V Levici smo zahtevali splošno razpravo o zakonu. Ne zato, ker bi gojili liuzije, da bo vladajoča večina na podlagi razprav na koncu glasovala proti, ampak zato, da bi sprejemanje tega škodljivega zakona čim prej zaustavili in seznanili javnost s pripravami na reprizo afere Patria. Zakon se namreč sprejema stran od oči javnosti. Javna razprava o njem ni trajala niti dva tedna, takoj po vložitvi naše zahteve za splošno razpravo, pa je koalicija v dveh dneh sklicala izredno sejo Državnega zbora in jo izvedla v času počitnic, ko je večina ljudi na dopustih.

Pri nakupih orožja gre za preprosto dilemo o razvoju in prihodnosti naše družbe: če 780 milijonov zapravimo za nepotrebno orožje, tega denarja ne bo za druge za stvari. Lahko bi gradili javna najemna stanovanja ali domove starejših občanov. Lahko bi vlagali v znanost in razvoj, šport, kulturo in druge sektorje, ki so že desetletja kronično podhranjeni. A vlada Janeza Janše se je danes s potrditvijo zakona raje odločila za nakup oklepnikov, raket, minometov, aviacije za specialne sile in drugega bodočega starega železa.

V Levici tega ne bomo dopustili. Gre za denar vseh nas. Za denar, ki ga proti volji državljank in državljanov, namesto za storitve, ki jih potrebujemo, vlada namenja za potrebe NATA. Zato je skrajni čas je, da zaveze do NATA in vojaške industrije zamenjajo zaveze do ljudi, do njihovega zdravja, varne starosti in boljše prihodnosti.

Deli.