72 let od palestiinske nakbe

15. maja je minilo 72 let od ‘Al Nakbe’, katastrofe, ki se je leta 1948 zgodila palestinskemu narodu. Izrael je takrat razglasil samostojnost, čemur je sledil krvav konflikt, v katerem je moralo okoli 700 tisoč Palestincev zapustiti svoje domove, njihove naselbine pa so bile uničene.

Danes njihovi potomci živijo kot begunci v Jordaniji, Libanonu, Siriji in na okupiranem Zahodnem bregu. Država Izrael poskuša spomin na etnično čiščenje sistematično izbrisati. Tako so se v preteklih letih pojavile zakonodajne pobude, po katerih bi obeleževanje obletnice nakbe pomenilo kaznivo dejanje. Nevladnim organizacijam, ki obletnico počastijo, pa se po zakonu lahko zmanjša financiranje. Obletnico nakbe se sicer obeležuje, odkar jo je leta 1998 za praznik razglasila Palestinska osvobodilna organizacija (PLO), že prej pa je bil dan v arabskem svetu znan kot Dan Palestine.

Ta obletnica nas opominja na 72 let trpljenja, izgnanstva in brezpravnosti Palestincev. Gaza ostaja po vseh teh letih največje koncentracijsko taborišče na svetu, kjer vladajo obupne razmere. “Edino demokracijo” na Bližnjem vzhodu pa medtem pretresajo politično mešetarjenje, korupcijske afere in kršitve človekovih pravic, ki jih lahko opravičujejo zgolj najbolj slepi privrženci.

V Levici izražamo solidarnost s palestinskim ljudstvom in opozarjamo na sramotno držo slovenske zunanje politike, ki v vseh teh letih ni zmogla zbrati dovolj poguma, da bi Palestino priznali kot samostojno državo. Med drugim v času Cerarjeve vlade, ko je odbor za zunanjo politiko na predlog Levice izglasoval sklep o priznanju, s katerim je vlada nato zavlačevala in ga izigravala vse do Cerarjevega odstopa in predčasnih volitev.

S priznanjem bi se pridružili 138 od 193 članic OZN, ki so Palestince že podprli v njihovih prizadevanjih za priznanje državnosti. Toda najtežja vprašanja, kot so lastništvo rodovitne zemlje, dostop do pitne vode ter razseljevanje in naseljevanje prebivalstev na okupiranih ozemljih, pa ostajajo nerazrešena že več kot 70 let.

In tako bo tudi ostalo, dokler bo palestinsko vprašanje del bližnjevzhodne geopolitične igre in dokler bo politično hegemonijo v Izraelu (pa tudi v Palestini) držala reakcionarna desnica.

Deli.