34.000 evrov za branje ustave!

Vlada Janeza Janše nadaljuje s poskusi discipliniranja in zastraševanja protestnikov. Jaša Jenull je dobil že tretjo položnico zapored, obtožen organiziranja protestov, tokrat v vrtoglavi višini več kot 34.000 evrov. 

Dogajanje je toliko bolj sprevrženo, saj gre za poskus kaznovanja zaradi dogajanja na dan 2. oktobra 2020. Tega dne ni bilo nikakršnih izgredov, temveč je Protestna ljudska skupščina organizirala branje ustave na Trgu republike pred parlamentom.

Ocena 34.000 evrov torej ni ocena kakršnekoli škode, ampak ocena stroškov izvajanja represije: ograjevanja trga, policistov v protiizgredniški opremi in odstranjevanja protestnikov s trga, ki niso počeli drugega kot brali naglas.

V Levici obsojamo tovrstne povračilne ukrepe. Gre za navaden politični revanšizem, ki dokazuje, kako zelo so državni organi podrejeni interesom in avtoritarnosti tistih na oblasti. 

Je tudi žaljivo do desettisočev državljanov, ki so se udeleževali protivladnih protestov – ne zato, ker jih je zmanipuliral nekakšen zarotnik, ki orkestrira proteste iz ozadja, ampak zato, ker jim ni vseeno, kako vlada Janeza Janše uničuje slovensko družbo.

Pozdravljamo odločitev Jaše Jenulla, da se ne pusti zastraševati in da ne plača položnice. Naš cilj je, da na volitvah 24. aprila zamenjamo oblast – s takšno, ki bo med drugim razpisala amnestijo za vse odprte postopke, uperjene proti protestnikom, in ki bo povrnila pravico do svobodnega izražanja političnega mnenja brez strahu pred povračilnimi ukrepi.

Deli.