13. Izredna seja – DZ DVE NOVI MINISTRICI, ŠE VEČ STAREGA

Vladna formula je jasna. Dobili smo novi ministrici, a hkrati še več starega. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je že tretja po vrsti. Sodeč po lastnem priznanju in referencah bo v šolstvo in znanost v še večjih odmerkih vbrizgavala neoliberalno doktrino. Ministrica za obrambo Andreja Katič je jasno povedala, da bo nadaljevala z zdajšnjo – zgrešeno – usmeritvijo slovenske vojske. V Združeni levici nismo podprli ne prve ne druge, ker se ne strinjamo s politikami vlade Mira Cerarja, ki jih bosta udejanjali.

Iz preteklega dela in izjav Maje Makovec Brenčič je razvidna njena vera v nujnost »povezovanja visokega šolstva z gospodarstvom«. Naj ne bo pomote. Gospodarskega razvoja ne bo brez prispevka znanosti. Nekaj čisto drugega pa je imeti znanje za blago in ga podrejati logiki profita. Vdiranje tržne logike v izobraževanje je večinoma zamaskirano z besedami o iskanju sinergij, oplemenitenju znanja, kariernih inkubatorjih in z drugimi neoliberalnimi frazami, ki jih Makovec Brenčič tako spretno in pogosto uporablja.

Kar je veliko bolj zaskrbljujoče, je nadaljevanje politike varčevalnih rezov, kot je zapisana v nesrečnem ZUJF-u iz časa druge Janševe vlade. To je posvojila tudi trenutna vlada, še posebno pridno pa njen finančni minister Dušan Mramor. Zato je vloga nove ministrice lahko v marsičem odločilna za usodo javnega šolstva pri nas. V zadnjih letih namreč spremljamo strm upad njegove kakovosti, hkrati pa krepitev zasebnih interesov. Varčevanje iz dneva v dan stanje še poslabšuje in preprečuje izhod iz te negativne spirale. Kljub hvalisanju o okrevanju gospodarstvu in pozitivnim obetom pa vlada proračunski pas še zateguje.

Odgovor za izhod iz takšne situacije bi moral biti očiten vsakomur. Potegniti jasno ločnico med javnim in zasebnim šolstvom. Proračunska sredstva bi morali biti namenjena javnemu šolstvu – in to v zadostni meri – namesto, da na račun uporabnikov javnih storitev parazitirajo zasebniki. Hkrati pa je za temeljito prevetritev, godno tudi samo javno šolstvo. Njegov osnovni cilj morajo postati izobraženi državljani, sposobni za življenje v demokratični skupnosti, in ne le potrebe gospodarstva.

Trenutna usmeritev na področju šolstva sicer dobro povzema splošno usmeritev Cerarjeve vlade. Privatizacija, varčevalni rezi, ukinjanje pravic. Država in gospodarstvo, kakršno želi zgraditi, izobraženih državljanov dejansko ne potrebujeta. Izbira Makovec Brenčič za ministrico za izobraževanje, šolstvo in šport je torej skladna z neoliberalno ideologijo, ki poganja to vlado.

Nič večja niso pričakovanja od nove ministrice za obrambo. Rezultat razvoja Slovenske vojske po letu 2003, ko se je začela profesionalizirati, in po vstopu v Nato leta 2004 je, da naše oborožene sile niso več sposobne zagotoviti obrambe državnega ozemlja. Jasno je, denimo, da je zaradi delitve dela v Natu Slovenska vojska danes primerna samo še za vojaško-redarske operacije v tujini. Vlada in koalicijska pogodba ne predvidevata sprememb, ki bi bile potrebne, da to stanje popravimo. Andreja Katić pa seveda ne bi bila predlagana za obrambno ministrico, če se ne bi zavezala k uresničevanju vladnega programa.

V Združeni levici nas sicer veseli, da se kandidatka zaveda problema profesionalizacije, vendar so njene rešitve – povečanje števila profesionalcev in pogodbenih rezervistov ter zmogljivosti Slovenske vojske za delovanje v okviru Nata – popolnoma nezadostne. Odgovor, kje bo vlada vzela sredstva za plače in za investicije v orožje in opremo, je očiten, čeprav ga nihče v l ne izreče. Verjetno zato, ker bo treba vzeti na drugih področjih, pri štipendijah, pokojninah, v zdravstvu in šolstvu. Tako pač zahteva fiskalno pravilo, ki ga ta vlada in koalicija brezkompromisno forsirata.

V poslanski skupini Združena levica nismo podprli nobene od kandidatk za ministrski mesti. Iz njunih predstavitev in dosedanjega dela je jasno, da sta izbrani zgolj z namenom nadaljevanja trenutnih trendov na svojih področjih ali celo njihovega zaostrovanja. Privatizacija, varčevalni rezi in ukinjanje pravic so nesprejemljivi, saj našo državo vodijo le v tujo odvisnost, še večjo družbeno neenakost in jo potiskajo v nerazvitost.

V Ljubljani, 13.5.2015

Foto: Finance Akademija/STA

Deli.