Zapiranje trgovin ob nedeljah prejelo podporo v prvi obravnavi

Dobre novice, pravkar je bil z rezultatom 65 ZA in 12 PROTI v prvi obravnavi potrjen predlog Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah.

Če bo predlog dobil potrditev tudi na drugi obravnavi, bo več kot sto tisoč prodajalkam in prodajalcem ter povezanim poklicem omogočena pravica do prostega časa, preživljanja časa z družino in priložnost za regeneracijo pred novim delovnim tednom.

Na drugi strani nas velike trgovske verige in predstavniki kapitala, podobno kot pri dvigu minimalne plače, strašijo z neresničnimi katastrofičnimi napovedmi. Ne dvomimo, da bodo v imenu svojih dobičkov in brezobzirne tržne konkurence sedaj poskusili čimbolj razvrednotiti učinek zakona, enako kot po referendumu pred 17 leti.

Toda vsemu strašenju in lobiranju navkljub so delavci in delavke tisti, ki so najbolj trdno na stališču, da podpirajo mirovanje svojih delovnih mest ob nedeljah. Po podatkih raziskave, ki so jo trgovski sindikati in kolektiv CEDRA izvedli med 1.129 zaposlenimi v različnih trgovskih panogah, jih kar 95 odstotkov podpira zapiranje, četudi bi to pomenilo izgubo dodatkov za nedeljsko delo, saj jim je prosta nedelja veliko bolj pomembna.

Plebiscitarna podpora predlogu med zaposlenimi v trgovinah dokazuje, da kvalitete življenja ne smemo meriti samo s kriteriji profita. To si velja zapomniti zdaj, ko se življenje vrača v normalne tirnice – po epidemiji, med katero so bile trgovine ob nedeljah zaprte brez kakršnihkoli pretresov.

Za pravico do prostega časa!

Deli.