PRVI REDNI KONGRES LEVICE: BLAGINJA ZA VSE, NE LE ZA PEŠČICO!

Danes se je v ljubljanskem Kinu Šiška na 1. rednem kongresu zbralo več kot 350 udeležencev iz celotne države. Kongres, ki ga je vodilo predsedstvo pod vodstvom Mateja T. Vatovca, je potrdil volilni program Levice za prihajajoče volitve. Srečanje je minilo v duhu tovarištva in optimizma. Sporočilo kongresa je bilo jasno: “S svojim delovanjem dokazujemo, da alternativa obstaja. Še več vedno močnejša je.”

Volilni program: realna alternativa, zazrta v prihodnost!

Danes sprejet volilni program je kolektivno delo številnih članov in članic ter ponuja odgovore na ključna vprašanja našega časa: porast neenakosti, izginjanje socialne države, vedno večje razlike med bogatimi in revnimi ter porast fleksibilnosti dela.

Sašo Slaček Brlek: “Na eni strani neizmerno bogastvo, na drugi revščina in beda tistih, ki to bogastvo z lastnimi rokami ustvarjajo. Blaginja za vse, ne le za peščico to je izhodišče našega programa.

Še posebej nas veselii, da je program aktivno soustvarjala tudi civilna in strokovna javnost. Program nas zavezuje k še odločnejšemu boju za pošteno plačano in neizkoriščevalsko delo, kvalitetno in vsem dostopno javno šolstvo, zdravstveni sistem, na katerega se lahko zanesemo, odpravo revščine in človeka vredno življenje, upravljanje in razvoj javne lastnine v skupno dobro ter povrnitev suverenosti Slovenije na mednarodnem prizorišču.

Po besedah koordinatorja Levice Luke Meseca se bomo v Levici še naprej zavzemali za krepitev delavskih pravic, za večjo vlogo zaposlenih pri upravljanju podjetji, omejevanje prekernega dela in krepitev inšpektorata za delo.

Luka Mesec: “Razvoj v nerazvitost je potrebno ustaviti. Namesto v oboroževalne tekme investirati v razvoj – začenši s preusmeritvijo tiste 1,2 milijarde evrov, ki jih je vlada obljubila Natu, v znanost, zdravstvo, kulturo in izobraževanje.

Obljubljam, da bomo še naprej delali za pravice tistih najšibkejših, na zmanjševanju razlik med revnimi in bogatimi, na dvigu delavskih in okoljskih standardov, povečanju samooskrbe, konoplji, narediti pa bo treba tudi revizijo denacionalizacijskih postopkov. Tisti, ki so neupravičeno dobili naše družbeno premoženje, naše skupno dobro, bodo morali to z obrestmi vrniti nazaj ljudem,” je vsebinska izhodišča programa v svojem govoru povzela tudi Violeta Tomič in dodala:

V tem trenutku imamo 280 tisoč revnih. Med njimi je tudi 50 tisoč zaposlenih. Tistih, ki delajo, a od svojega dela ne morejo preživeti. Zakaj? Ker je minimalna plača prenizka. Naš odgovor je jasen. Prvi ukrep po volitvah mora biti dvig minimalne plače na 700 evrov.

Levica prepoznavna tudi v mednarodnem okolju

Levica pa je močno prisotna tudi v mednarodnih zavzemanjih za enakopravnejšo družbo. Na kongresu so nadaljevanje in okrepitev delovanja Levice pozdravili tudi tovariši in tovarišice iz tujine. Kongres je nagovoril predsednik stranke Evropske levice Gregor Gysi, prek video sporočil pa Yanis Varoufakis, vodja gibanja za demokratizacijo Evrope DiEM25, ter Pablo Iglesias, generalni sekretar španskega Podemosa.

Uspešen kongres je zgolj napoved nadaljnih aktivnosti Levice v prihodnjih mesecih. Njihova rdeča nit je jasna: blaginja za vse, ne le za peščico.

Deli.