Poziv vladi po obsodbi shoda CasaPound v Trstu

Pripadniki italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, ki ne skrivajo simpatij do fašizma in Mussolinija, napovedujejo vsedržavni shod, ki naj bi se zgodil 3. novembra v Trstu. Shod naj bi ovekovečil konec prve svetovne vojne in določitev rapalskih meja, udeležilo pa naj bi se ga še večje število ljudi kot leta 2015 v Gorici na shodu ob stoletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno.

V Levici odločno nastopamo proti fašističnemu shodu v Trstu. Vodja poslanske skupine Levica dr. Matej T. Vatovec je zato na Vlado RS naslovil pobudo, v kateri je predstavil napovedano tržaško manifestacijo v kontekstu vzpona skrajne desnice. Levica Vladi RS predlaga, naj v imenu Slovenije pošlje protestno noto Vladi Republike Italije, v kateri naj izrazi nestrinjanje s toleriranjem shodov skrajne desničarske organizacije, ki poveličuje vojno, fašizem in rasizem ter posredno ali neposredno grozi v Italiji živečim Slovencem in drugim manjšinam.

Napovedani shod ni prva provokacija v zadnjih tednih. Skupina fašističnih aktivistov je po zgledu fašističnih milic nedavno paradirala po tržaških mestnih ulicah z namenom »skrbeti za red in mir«  med migranti ter pripadniki romske manjšine. Zatem so napovedali, da bodo njeni aktivisti stražili mejo s Slovenijo, od koder bi naj prihajali begunci. Provokacije in pozivi k prebujanju nestrpnosti, fašizma in rasizma so se nadaljevale tudi na proslavi v Ronkah pri Tržiču (Monfalcone), ki se je zgodila ob obletnici D’Annunzijevega pohoda na Reko. Načrtovana tržaška manifestacija neofašistov iz vse Italije, ki se zbirajo okrog združenja CasaPound, pa je krona v nizu skrajnodesničarskih provokacij in aktivnosti, ki jih ne potrebuje nihče.

Porast skrajnih desničarskih in fašističnih gibanj po Evropi, kot so CasaPound v Italiji, nemški AfD in Pegida, rehabilitacije ustaštva na Hrvaškem, Jobikk na Madžarskem, avstrijski  svobodnjaki in Zlata zora v Grčiji, je treba zaustaviti in javno obsoditi. A sodeč po izjavah notranjega ministra Mattea Salvinija, italijanska desno-populistična vlada tega ne bo storila. Salvini je namreč v izjavi za medije povedal, da z manifestacijo fašistov ni nič narobe, če potekajo na miren in civiliziran način. Njegovemu mnenju se je pridružil tudi predsednik dežele Furlanije – Julijske krajine Massimiliano Fedriga.

Ob porastu neofašizma v naši neposredni soseščini in Evropi ne moremo shoda, ki promovira skrajno desna ksenofobna, fašistična in rasistična stališča ter iredentistične teritorialne težnje do Slovenije, jemati kot demokratično izražanje mnenj. Novoizvoljeno Vlado RS in predsednika Marjana Šarca v Levici zato pozivamo, da shod neofašistov v Trstu obsodijo in z diplomatsko noto pozovejo italijanske oblasti k njegovi prepovedi.  

V primeru, da se bo shod vseeno zgodil, pa se vidimo na protishodu. Fašizmu je treba odločno reči ne!

Deli.